2009. december 28., hétfő

Száll a lepke

Nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos, hogy az elkészített scrapbook-oldalainkon az árnyékvetést alkalmazzuk! Itt van például ez a lepke, aki árnyékolás nélkül csak egy színes paca a képeinket, árnyékkal viszont egy kis életet tudunk neki adni:
Ráadásul annyira egyszerű elkészíteni!
Itt például simán fehér alapra megnyitottam a képet (igaz, hogy paca? ;-) :
Aztán vetettem alá egy kis árnyékot:
És a végén az árnyékon a Perspektíva-eszközzel alakítottam egy kicsit:
Eredményét lásd fent:-)
Soha ne felejtsünk el árnyékolni! A scrapbook-oldalainkon akár minden elem és papír alá vessünk árnyékot! A fenti perspektívikus átalakítás a szalagok, masnik, virágszirmok, tollak, lepkék stb esetében különösen ajánlatos. Ezzel térbelibbé, élőbbé tehetjük az oldalainkat és kinyomtatva is nagyon jól mutat az árnyékolás.
Átlátszó elemek, pihék, apró flitteres részek alá viszont nem kell az árnyék, mert a sötét színe elcsúfítja az adott elemet. Szöveges részek alá sem szokás árnyékot vetni, kivéve, ha világos alapra világos betűkel írtunk. Ebben az eetben érdemes az árnyék többféle beállítását megnézni, hogy melyik mutat a legjobban.
Az árnyékolásról bővebben már írtam:
egy kis elmélet a vetett árnyék készítéséről
perspektívikus árnyék készítése (virágcsokor a vázába)
árnyék készítése görbítéssel
kedvenc árnyékom (fellibbenő papírszél)
a perspektíva eszközről gyakorlatban (virág torzítása)

Jó kísérletezést, jó árnyékvetést! :-)

1 megjegyzés:

Puzsi írta...

Jelenleg a gimp és vele a srapp legalsó lépcsőfokán tanyázok. Pakolgatok ide-oda dolgokat és örülök az eredménynek. De most itt az ideje annak, hogy feljebb lépjek eggyel. Ezért nagyon hasznos számomra az árnyékolás. Köszönöm Ányi!