2011. május 25., szerda

Linkelt aláírás

Sajna angolul van, de most idelinkelem a leírást, hogy később is meglegyen, ha valaki keresné...
Feladat: előbb el kell készíteni a saját aláírásunkat :))))
Sok sikert!

2011. május 19., csütörtök

Rétegből képet

Woww, ez most történt, még nem tudtam, véletlenül jött ki:
több réteg esetén egy rétegből külön képet készíthetünk, ha megfogjuk a réteget és belehúzzuk az Eszköztár ablakába oda, ahol az eszközök vannak, majd ott elengedjük a réteget. Készen is vagyunk. :)
Ui: Hiába, mindig tanul valamit az ember, és ebben a véletleneknek is nagy szerepe van (szerintem az ételreceptek nagy része is így keletkezett: véletlenül).
Sok sikert!

2011. május 17., kedd

Képek feliratozása

 Na jó, ez lehet, hogy picit több lesz, mint egy perc - de ígérem, csak elsőre. A legtöbb időt a betűtípus, betűméret és betűszín kiválasztása fogja elvenni.
Mivel Gimpraffe = Gimp + giraffe, ezért egy zsiris képet feliratozok nektek:

Akkor lássunk neki... Először megnyitjuk a képet, amit feliratozni fogunk. Én úgy szoktam csinálni, hogy a mappát, amiben a kép van, odahúzom a Gimp Képablaka mellé és kiválasztom a képet.

Utána megfogom és belehúzom a képet a Képablakba. A kép méretezését alul, a bal oldalon láthatjuk (bekarikáztam pirossal). Ha engedi a monitor mérete, hogy nagyobb képet mutasson, ezt a számot írjuk át nagyobbra és méretezzük át a Képablakot is, hogy jobban lássuk, mit csinálunk :)

Ha a képnek csak egy részére van szükségünk, akkor le is vághatunk belőle. Vágni a Vágóeszközzel tudunk, aminek olyan a jele, mint egy szike, de úgy működik, mint az olló igaziból. Vágni lehet vele, meglepő módon. Kattintsunk rá a Vágóeszköz ikonjára. Az Eszköztár ablakának az alsó részén a beállításoknál legfelül van egy  'Csak a jelenlegi réteget' felirat, ezt most csak nézzük meg, de mivel most csak egy képünk van megnyitva és semmi más, most nem kell vele foglalkozni. Majd később foglalkozunk vele, most csak jegyezzük meg, hogy van ilyen is :)
 Ezután jelöljük ki a képnek azt a részét, amire szükségünk van. Ez a kijelölés közben szép fényes marad, a többi rész meg sötétebb lesz. A sötétebb részek lesznek a nyesedék, a világos rész marad meg. Ha nem sikerül elsőre a kijelölés, nem baj, mert a fényes rész széléhez közelítve az egeret, a kijelölés méretét tudjuk változtatni. Ám ha mégsem akarunk vágni, csak kattintsunk a Képablakon kívül valahová (én egy másik eszközre szoktam az Eszközök ablakban) és máris eltűnik az eddigi kijelölés.
 Ha tetszik a kijelölés, akkor kattintsunk bele a fényes részbe és máris le van van vágva a képünkről az összes sötéten maradt rész. A képünk értelemszerűen kisebb lett - a méretét nagyobbra vehetjük az alsó részen, bal oldalt.

Na, a képet előkészítettük a feliratozásra, most már csak írni kéne valamit. Az Eszköztárból rákattintással válasszuk ki a Szövegeszközt.
Az ablak alsó részén megint beállíthatunk 1-2 dolgot: betűtípus, betűméret, betűszín (sokat bíbelődhetünk, míg megtaláljuk az igazit, de ezzel nem csak itt vagyunk így). 
A betűtípust én úgy szoktam 'tesztelni', hogy hogyan is néz ki, hogy a zölddel jelölt helyre kattintok, amikor is kapok egy új ablakot, ami az összes betűtípust tartalmazza. Innen könnyebb válogatni, mert ez az ablak nem zárul be, ha befejeztük az írást, csak akkor, ha mi bezárjuk.
 Szóval, a Szövegeszköz kiválasztása után elkezdhetünk írni - csak bátran, kattintsunk a képre és írjunk valamit. Az új szövegszerkesztő ablakban már látszik is a szöveg.
 Vessünk egy pillantást a Rétegek ablakra: van az elsőként megnyitott és vágott kép vastagbetűs Háttér néven és fölötte meg van egy újabb réteg, T betűvel jelölve és mellette a szöveg(ből egy kis rész).
A képen viszont ott virít a feliratunk, amit oda tudunk tenni, ahová akarunk.
 Még egy beállítást tegyünk meg. Az előbb említettem, hogy a hátterünk vastag betűvel van írva. Kattintsunk rá erre a feliratra jobb egérgombbal és keressük meg az 'Alfa-csatorna hozzáadása' lehetőséget. Máris vékony betűs lesz a Háttér szó. Különösebb magyarázat nélkül csak annyit, hogy Alfa csatorna = átlátszóság és a .png kiterjesztésű képekre jellemző. A megnyitott fénykép .jpg volt, ami nem rendelkezik az átlátszóság tulajdonsággal, a .png-k meg igen. Most amúgy ez a mozzanat felesleges volt, de általában nem szokott az lenni (mondjuk, ha majd radírozni akarunk).
Ha a feliratozott képünk túl nagy, akkor még méretezzük is át. Válasszuk ki a Képablakban a Kép / Kép átméretezése menüpontot.
A megjelenő ablakban írjuk be a kívánt méretet. Ha a pirossal jelöle helyen a két láncszem össze van kapcsolva, akkor méretarányos lesz az átméretezés (szerintem ezt akarjuk, úgyhogy egy pillantást azért vessünk ezekre a láncszemekre, mielőtt az Átméretezés gombra kattintunk.
 Amúgy már készen is vagyunk.
Már csak  menteni kell: Fájl / Mentés másként.
Sok sikert!
Ui: Érthető és követhető volt minden? Mennyi idő alatt sikerült megcsinálni? Sok volt vagy kevés ez így egyszerre? :)

2011. május 16., hétfő

A Gimp ablakai

Itt már egyszer leírtam, miért szeretem a Gimpet (bár így, utólag visszaolvasva eléggé tudományosnak tűnik és lehet, hogy ez riasztó...), az előző egypercesben meg arról volt szó, mire való, mit tud és mire használhatjuk a Gimpet.
Ha még nincs meg neked ez a program, itt egy link, ahonnan letöltheted.
Tegyük fel, hogy a Gimpet (újra)telepítettük :) és most már csak használni szeretnénk. Hát akkor nosza, nyissuk meg. Nekem ilyen a parancsikonom az Asztalon (gondolom, ti is kiteszitek):
 Kicsit lassú lesz a folyamat, de ne aggódjunk, csak várjunk türelemmel.
 A türelmünk jutalma három ablak. Ezeket érdemes elpakolgatni úgy, hogy egyszerre jól lássuk mindegyiket.
Van a Képablak, amiben majd dolgozunk, ez egyenlőre szürke és ott vigyorog a bal sarkán Wilber, a farkas.
De ha amúgy pont Wilberre lenne szükségünk, meg is nyithatjuk ám:
A Képablakban katt a következő útvonalra: Fájl / Megnyitás... és innentől:
És akkor íme:
Itt csak egy kis kitérő: Wilber mögött kockás a háttér. Ez azt jelenti, hogy igaziból nem kockás, hanem átlátszó. Erről majd még lesz szó bőven.
Nézzük a többi ablakot:
Az Eszköztár ablaka, ami tele van mindenféle érdekes kis ikonnal. Wilber szemei alatt sorakoznak az eszközök (vidd fölé az egeredet, tartsd ott és kiírja, mi a neve), alul meg az egy-egy eszközhöz tartozó beállítások vannak. 
És a harmadik a Rétegek ablaka:
Ez is jó kis ablak, de most egyenlőre üres.
Megmutatom, nekem milyen sorrendben vannak az Asztalon az ablakaim:
Ha pedig túl nagy a Képablak és a többi belóg, akkor a Tab-bal lehet az Eszközök és a Rétegek ablakot eltüntetni és ugyanezzel visszahozni.

Ui: Köszönöm a rengeteg hozzászólást, tényleg jókat írtatok, köszönöm és hát lendületet is kaptam... Na nem kell aggódni, nem leszek mindig ilyen termelékeny :)
Sok sikert!

Miért pont a Gimp?

Mert ugye rengeteg képszerkesztő  és rajzoló program létezik... Jogosan merülhet fel a kérdés, miért pont a Gimp az, akit mi szeretünk?

Először is: ingyenes, másodszor pedig: sokat tud, harmadszor: könnyen bele lehet jönni a használatába és negyedszer: felhasználhatod a fényképeid megőrzésére. Hogy ez utóbbi hogyan működik? Hát persze, hogy a scrapbookingra gondolok...

Valószínűleg sokan azért kezdik el használni a Gimpet, mert a fényképeikkel (családi eseményeket, esküvőt, kisbabát ábrázoló képeikkel) szeretnének valami kreatív dolgot készíteni... amit ráadásul bármikor abba lehet hagyni, ha a baba sír vagy a kutyust el kell vinni sétálni és nem veszik el és nem tépi szét, nyálazza össze senki sem :)
Mit lehet kezdeni a fényképeinkkel? Igen, lehet rajtuk javítgatni (élesíteni, színezni, méretezni, vágni) meg lehet belőlük mindenféle dolgokat, oldalak, kártyák, lapok, könyvjelző, album stb. gyártani. Szerintem a hobbigimpezők 90%-a albumot vagy oldalakat szeretne gyártani a Gimp segítségével, a többiek meg képeket szépítgetni.Te mire használod vagy használnád, ha ismernéd? :)
***
A következő egypercesekben megismerkedünk a Gimp használatával, nagyon alap szinten.

2011. május 15., vasárnap

Egypercesek kezdőknek

... hamarosan :)
Az az ötlet pattant ki a fejemből, hogy egyperces leckéket készítek azoknak, akik csak most kezdenek el ismerkedni a Gimppel. Ha van ötletetek a témára, szeretettel várom őket ide a megjegyzésekhez.
Szóval... hamarosan :)

2011. május 3., kedd

Alpha-hegyek

Most meg egy blog, ahol rengeteg alpha található, amiket Ma készít. Kukkantsatok be ti is - jó töltögetést! :)