2010. május 22., szombat

Mentés web-re

Egy nagyon egyszerűen kezelhető kis kiegészítőt töltöttem le innen :-)

A kiegésztő lényege, hogy a weben közzétenni kívánt oldalainkat optimalizálja: jobb minőség és kisebb méret lesz az eredménye.

1. a letöltésről
A fenti linkre kattintva töltsd le a tömörített fájlt, majd csomagold ki.
Az .exe fájlt másold át a következő helyre:
C:\Documents and settings\Rendszergazda (vagy a saját neved) \ .gimp-2.6 (vagy az adott verzió, ami megvan neked)\plug-ins.
Ezután indítsd el a Gimp-et.

2. a mentésről
Ha készen vagy a képed szerkesztésével, akkor kattints a Fájl/ Save for web menüpontra (ez az az új elem, amit az előbb telepítettünk).
Egy új ablak jelenik meg:
Ebben kiválasztható, hogy milyen formátumban szeretnénk menteni (mutatja a leendő fájlméretet is a kép alatt, középen), beállítható a mentés minősége illetve a formátumok alatti részen a második fülön átméretezhetünk és vághatunk is a képen.
Ha készen vagyunk, katt a 'Save' gombra és készen is vagyunk :-)

Megjegyzés:
Nekem a fenti képem 'simán' elmentve 146 kB lett, ezzel a módszerrel pedig 91 kB. Azt hiszem, most fogom magamat, és a 'mini' képeimet (ez nálam az a kategória, amit kiteszek a blogra, felteszek a galériákba*) elmentem így, ezzel az új módszerrel és 'web' néven :-)

*
Ezeknek a képenek a mérete 600x600 px, de sokszor a galériába való feltöltéskor derül ki, hogy át kell méreteznem, mert meghaladja a feltöltési limitet (ez általában 300 kB, de van galéria, ahol csak 150 kB)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már egy ideje kerestem ezt a lehetőséget. Köszönöm, hogy megosztod velünk a gimp-pel kapcsolatos leckéidet, nagyon hasznosak számomra, rengeteget tanultam tőled.