2010. március 25., csütörtök

Törlés után fehér :-(

Juma, itt válaszolok, szerintem sokatokat érint a dolog! Úgyhogy köszönöm a kérdést! :-)

Szóval, a lényeg, hogy a rétegeink tartalmazhatják az alfa-csatornát, vagyis az átlátszóság tulajndonságot. A Rétegek ablakban a kérdéses réteg neve ha félkövér betűs, akkor nem tartalmazza, ha vékonybetűs, akkor igen. A törlés helye, ha nincs hozzáadva a réteghez az alfa-csatorna, fehér, ha hozzá van adva, akkor átlátszó. Vagyis a megoldás, bár gondolom, már sejted, mi volt a bibi: az alfa-csatorna, azaz az átlátszóság hozzáadása az adott réteghez. és akkor működni fog a dolog! :-)
És hogy hogyan:
jobb klikk a réteg nevén és ott: Alfa-csatorna hozzáadása és kész :-)
(Amúgy nem kell megijedni, ha a törlés helyén ebben az esetben 'kockás' marad a képünk, ez az átlátszóságot jelöli ;-) )
Ugye, egyszerű?
Sok sikert!

Dokkolás megint

Már egyszer írtam erről a témáról, de most muszáj volt magam miatt megint előkotorni valahonnan a mélyről ezt az ismeretet. Elvesztettem az Eszközök ablakomból az egyes eszközökhöz tartozó beállítási lehetőségeket! Szóval, ilyen volt ez az ablakom:
És tök jó, hogy kiírja segítségként, hogy az alsó szürke részre ejtem oda a párbeszédablakokat, no de próbálkozhat az ember lánya, nem is keveset, ha nem tudja, hogy az ide az a hova is :-)
Szóval, először is meg kell keresni az eszközbeállításokat:
Képablak / Ablakok / Dokkolható párbeszédablakok / Eszközbeállítások:
És akkor lesz egy ilyenünk:
Nos, ezt az ablakot kell nagyon ügyesen megfognunk az ablak kék címe alatti vékonyka szürke részen, az egérgombot lenyomva, mígnem a cím 'el nem akar válni' az ablaktól:
És ha ezt így sikerült, akkor már tényleg könnyen bele lehet ejteni az ablakot a fent mutatott Eszköztár alsó nagy szürke üres részére:
És akkor már lehet is tovább dolgozni :-)
Sok sikert! :-)

Megjegyzés:
Ugyanez természetesen 'visszafelé' is működik, vagyis ki lehet szedni külön ablakba az eszközbeállításokat (házi feladat: tessék kipróbálni, mert idegesítő, ha akkor nem sikerül, amikor kellene - jobb elémenni a dolgoknak!)

2010. március 20., szombat

(Nem túl) rossz képből jobbat

Ilyenből:
Ilyent:

Előkerültek a gyerekek régebbi fotói és ezt találtam köztük:
Tök ari rajta a Soma, csak a kép nem sikerült túl jól, mert nagyon belevillant a vaku az arcába. Kicsit játszottam vele, hogy ha majd oldalba akarom foglalni, akkor már csak át kelljen emelni a képet.
A módszer nagyon egyszerű volt:
1. lépés:
Megdupláztam a kép rétegét,

2. lépés:
a másolatot telítetlenné tettem (Képablakban: Színek / Telítetlenné tevés ),

3. lépés:
majd megcseréltem a színeket (Képablakban: Színek / Invertálás)

4. lépés:
az átlátasztalanságot lecsökkentettem 60%-ra,

5. lépés:
az összhatásmódot (Mód) pedig Szín-re állítottam:
Az eredmény pedig:
6. lépés:
Kicsit élesítettem még a képen (Szűrők / Kiemelés / Életlen maszk az alapbeállításokkal):

Aztán még egy kicsit játszottam ezzel a képpel :-)
Az előző megjegyzések egyikében ajánlott textúrák közül egyet kiválasztottam és rétegként megnyitottam, megváltoztattam az átlátszatlanságát és a módját, majd az eredeti kép másolatának a módját is megváltoztattam (a képen látszik, hogy 'Szín'-re ):
A kép ilyen lett:
Itt meg 'Rávetítésre':
És ilyen lett a kép:
És a fenti kép némi élesítés után:
Készen is vagyunk :-)
Tessék próbálkozni, kísérletezni ;-)

2010. március 16., kedd

Perfect + XoXo

Lehet, hogy a másik blogomon már láttátok ezt a freebie-t - egy kis WA (wordart):

Letölthető innen :-)

Amúgy nem vagyok egy nagy WA-gyártó, mert túl lusta vagyok hozzá, így ha nagy néha gyártok egyet, azt elteszem.
Ha neked is kedved van hozzá, amúgy nem nagy ördöngösség :-)
Csak kiválasztod, hogy mit akarsz írni, kiválasztasz hozzá neked tetsző betűtípusokat a megfelelő méretben és szépen elrendezgeted őket. A szöveg rétegét ugyanúgy lehet formázni, mint bármely más réteget, értem itt a forgatást, tükrözést, nyújtást stb, csak azt kel figyelembe venni, hogy ezeknél az átalakításoknál a szöveg többé már nem lesz szöveg, vagyis hozzáírni nem lehet.

Tipp:
Díszesebb WA-kat is készíthetünk magunknak, ha 1-2 scrapbook-os elemmel dobjuk fel a szavakat, mint pl. én ennél:
Ha tetszik, letölthető innen :-)

Nos, ha legyőzöd a lustaságodat, akkor sok sikert! :-)

2010. március 14., vasárnap

Fotólelőhelyek

Eagleszem blogján találtam ezt a jó kis bejegyzést:
rengeteg fotólelőhelyet oszt meg velünk!!
Ezúton is köszi :-)

2010. március 13., szombat

Texturált hátterek

Találtam néhány szuper gyűjteményt, amelyekben textúrák vannak - ezeket a képeink hátterének megváltoztatásához használhatjuk fel a réteg-összhatásmódok segítségével.
Íme, a gyűjtemények:
1. a Flickr-en
2. az Urban dirty-n
3. Zen textures

És egy példa az alkalmazásra:
ilyenből:
ilyent:
(Forrás: Studio Calico)

2010. március 8., hétfő

Automatikus vágás

Az egyik kedvenc magyar designerem, Kovaxka alias RucolaDesign egy cuki kis madárkája segítségével fogom megmutatni, mit is jelent az automatikus vágás.
Tegyük fel, hogy új képet nyitottunk, valamekkora méretben és megnyitottuk a kiszemelt .png fájlt is (ez lehet egy általunk fényképezett és körbevágott/radírozott fotó is). A lényeg, hogy a .png mérete kisebb legyen, mint a képé.
Válasszk ki a Kép / Kép automatikus vágása menüpontot és kattintsunk rá:
Íme, az eredmény - a vágás hajszálpontosan illeszkedik a .png kép köré írható legkisebb téglalap kerületére:
Ez a módzer akkor is felhasználható, ha mondjuk CT-tagként egy designer engedélyével készítünk valami kis freebie-t és azt több .png-fájlból pakoljuk össze. Ebben az esetben viszont figyelni kell arra, hogy ha már minden elemet megnyitottunk és a helyére pakoltunk, akkor közbe-közbe annak érdekében, hogy egyik elem egyetlen részletét se veszítsük el, alkalmazzuk a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot is. Ha készen vagyunk a freebie-vel, akkor utolsó előtti mozzanatként ( az utolsó lépés a mentés lesz) a fent említett automatkus vágást alkalmazzuk.
Sok sikert, jó freebie-gyártást!

Felhasználtam:
Rucola design - Fresh and wet

2010. március 3., szerda

Gimp fórum a Cewe-n

Most, hogy egy nagyon izgalmas felhívás kapcsán a Cewe oldalai között egy kicsit elmerültem, eszembe jutott, hogy van ott egy Gimp-részleg is! :-)
Néha-néha kapok olvasói leveleket, kérdéseket, hogy ezt vagy amazt hogyan lehet a Gimppel megcsinálni, s általában ezen a blogon is meg szoktam tárgyalni ezt a kérdést, ami tök jó, mert akkor tényleg olyan dolgok is előjönnek, ami benneteket, az olvasókat és Gimphasználókat konkrétan érintenek és megoldandó feladatként szembesültök vele. Ez a blog azonban kicsit egyirányú, hisz általában azt írok, amit akarok :-) Hogy azért van, aki olvasssa, arra meg csak a számláló állásából tudok következtetni.
A fórumon azonban kétirányú a kapcsolat, jön a kérdés, rá a válasz, esetleg több helyről is, hisz a Cewén Rainbow-Katával együtt várjuk a megoldandó problémákat és feladatokat. Szóval, ott jobban lehet dumálni meg tapasztalatot cserélni, mint itt. Arra bíztatlak, ha felmerült egy konkrét kérdésed (lehet az akármilyen apró vagy jelentéktelennek tűnő, de emiatt már álltál fel a Gimp mellől vagy legszívesebben megtetted volna), akko szerintem ne habozz, a Cewés fórum továbbra is vár!
Ide kattints, hogy a Cewe Gimp-fórumán találd magadat!
Ui: És persze, ha van kérdés, továbbra is várom és igyekszem megválaszolni!