2011. május 16., hétfő

A Gimp ablakai

Itt már egyszer leírtam, miért szeretem a Gimpet (bár így, utólag visszaolvasva eléggé tudományosnak tűnik és lehet, hogy ez riasztó...), az előző egypercesben meg arról volt szó, mire való, mit tud és mire használhatjuk a Gimpet.
Ha még nincs meg neked ez a program, itt egy link, ahonnan letöltheted.
Tegyük fel, hogy a Gimpet (újra)telepítettük :) és most már csak használni szeretnénk. Hát akkor nosza, nyissuk meg. Nekem ilyen a parancsikonom az Asztalon (gondolom, ti is kiteszitek):
 Kicsit lassú lesz a folyamat, de ne aggódjunk, csak várjunk türelemmel.
 A türelmünk jutalma három ablak. Ezeket érdemes elpakolgatni úgy, hogy egyszerre jól lássuk mindegyiket.
Van a Képablak, amiben majd dolgozunk, ez egyenlőre szürke és ott vigyorog a bal sarkán Wilber, a farkas.
De ha amúgy pont Wilberre lenne szükségünk, meg is nyithatjuk ám:
A Képablakban katt a következő útvonalra: Fájl / Megnyitás... és innentől:
És akkor íme:
Itt csak egy kis kitérő: Wilber mögött kockás a háttér. Ez azt jelenti, hogy igaziból nem kockás, hanem átlátszó. Erről majd még lesz szó bőven.
Nézzük a többi ablakot:
Az Eszköztár ablaka, ami tele van mindenféle érdekes kis ikonnal. Wilber szemei alatt sorakoznak az eszközök (vidd fölé az egeredet, tartsd ott és kiírja, mi a neve), alul meg az egy-egy eszközhöz tartozó beállítások vannak. 
És a harmadik a Rétegek ablaka:
Ez is jó kis ablak, de most egyenlőre üres.
Megmutatom, nekem milyen sorrendben vannak az Asztalon az ablakaim:
Ha pedig túl nagy a Képablak és a többi belóg, akkor a Tab-bal lehet az Eszközök és a Rétegek ablakot eltüntetni és ugyanezzel visszahozni.

Ui: Köszönöm a rengeteg hozzászólást, tényleg jókat írtatok, köszönöm és hát lendületet is kaptam... Na nem kell aggódni, nem leszek mindig ilyen termelékeny :)
Sok sikert!

4 megjegyzés:

Margó írta...

Semmi gond, majd mi piszkálunk:-))

Puzsi írta...

Én is, én is! Ez a túlnagyaKépablak és Tab-bal el, majd vissza... Csodás! Mondtam, hogy fogok én még újat tanulni! Köszi a leckét, jövök legközelebb is!

kreatívhit írta...

Köszönöm.Én is megkedveltem.Bár még ritkán használom.

Noé írta...

Szia Ányi! Most kezdek ismerkedni a Gimppel. Már az első próbálkozásnál sikerült eltüntetnem a Csatornák, Útvonalak, visszavonás... ablakból a rétegek fület. Tudnál segíteni, hogy miként is varázsolhatnám vissza?
Ja! És nem tiszta nekem az a Tab-os dolog. Nem értem, hogy mit csinálhatok vele? ... Én asszem nagyon zöldfülü vagyok. Bocs.
Köszönöm a segítségedet előre is!
Noé