2012. július 30., hétfő

Színátmenet készítése - képekkel (1. rész)

Az előző bejegyzéshez kapcsolódva először egy kis olvasnivalót ajánlok:
http://gimpraffe.blogspot.hu/2009/01/szntmenet-ksztse.html

Ha ezt átfutottátok, neki lehet veselkedni a színátmenetes háttér készítésének. Most csak az első részt mutatom meg, ahol a színátmeneteket kell használni csak. Követjük az előző leírást.


1. lépés: megnyitunk egy új képet, méretét igazítsuk az asztal méretéhez. Készítsünk egy lineáris színátmenetet fentről lefelé, a Browns színátmenettel.

Hát akkor először is megnézzük, mekkora a képernyőnk felbontása. Jobb egér az asztalon, majd Képernyőfelbontás. Leolvassuk és megjegyezzük a méreteket.
 A Gimpben létrehozunk egy új képet, az előbb megjegyzett méretekkel.

 Kiválasztjuk az Eszközök ablakban a Színátmenet eszközt. A Színátmenet melletti kis téglalapra kattintva kiválasztjuk a Browns típust majf a formánál a Lineárist (alapban ez van megadva).
 A Képablakban a bal egérgomb lenyomása közben végighúzzuk az egerünket fentről lefelé, ahogy a kék nyíl mutatja az ábrán.

Következik a második lépés.
2. lépés: újabb színátmenet, de a Mód-ot változtassuk meg kivetítésre (az Eszközök ablak alsó részében legfelül); én bal fentről jobb lefelé húztam)
Először beállítjuk a Mód-ot Kivetítésre, majd a bal egérgomb lenyomása közben elkészítjük a következő színátmenetet a bal felső sarokból indulva jobb lefelé irányba haladva.

3. lépés: még egy színátmenet, a Mód rávetítés, az irány jobb fentről lefelé balra
 Az előző lépést ismételjük meg, csak más beállítással: a Mód legyen Rávetítés.

4. lépés: még egy színátmenet, Módja gyenge fénnyel.
Akár készen is lehetünk.
És az utolsó lépés, szintén ugyanúgy, mint az előbb, csak a Mód-ot Gyenge fényre változtatva.

Hát ennyi. Az útvonalas részt a következő bejegyzésben mutatom meg ilyen részletesen. Sok sikert! :)

2012. július 25., szerda

Narancs háttér

Ennek az érdekes háttérképnek az elkészítését mutatom most meg. Mivel színátmenettel készült, a kezdők is bátran nekirugaszkodhatnak! Haladóknak pedig ajánlani tudom a fehér és narancs ívek kipróbálását, szerintem nagyon izgi :)


1. lépés: megnyitunk egy új képet, méretét igazítsuk az asztal méretéhez. Készítsünk egy lineáris színátmenetet fentről lefelé, a Browns színátmenettel.

2. lépés: újabb színátmenet, de a Mód-ot változtassuk meg kivetítésre (az Eszközök ablak alsó részében legfelül); én bal fentről jobb lefelé húztam)

3. lépés: még egy színátmenet, a Mód rávetítés, az irány jobb fentről lefelé balra

4. lépés: még egy színátmenet, Módja gyenge fénnyel.
Akár készen is lehetünk.

5. lépés: ha kedvünk van, készítsünk egy útvonalat két görbe vonallal egy új rétegre. Utána kattintsunk az Útvonalat kijelöléssé gombra.

6. lépés: válasszuk ki a Circle fuzzy(19) ecsetet és menjünk végig a kijelölésen az ecset szélével. Utána fordítsuk meg a kijelölést és még egyszer menjünk végig a kijelölés másik felén. Az új réteg módját állítsuk Osztásra (fehér ívek)

7. lépés: még egyszer új réteg, új útvonal, kijelöléssé alakítás, ecsettel végig, majd a Mód legyen rávetítés (narancs ívek).
Készen is vagyunk. Sok sikert!

2012. július 17., kedd

Igazítás

Az Áthelyezés ikonjának jobb oldalán van egy másik 'nyilas' ikon, érdekes, hogy eddig abszolút nem foglalkoztam vele, igazából fel sem tűnt... Jajjj.
Ma viszont véletlenül rákattintottam és igencsak megörültem neki. Rétegeket lehet nagyon könnyen (pl. segédvonalak nélkül) a kívánt helyre mozgatni a képen.
Megmutatom, milyen egyszerű:
1. lépés: katt az Igazítás ikonjára. Ezt fogod látni:

2. lépés: katt a képablakban a kiválaszott rétegre. Figyelem, enélkül nem működik a dolog! A Rétegek ablak  alsó része egy picit megváltozik, az Igazítás és Elrendezés nyilai 'kiélesednek'.

3. lépés: most már lehet a képet mozgatni. Először a felső nyílcsoport közül válaszd ki, hogy mihez viszonyítod a réteg mozgatását, utána meg azt lehet beállítani az alsó nyílcsoporttal, hogy merrefelé mozgassuk a réteget.

4. lépés: eltolást is be lehet állítani alul - itt kékkel bekaríkáztam, hogy jól lehessen látni.

5. lépés: egy kis ellenőrzés: behúztam egy segédvonalat, hogy látszódjon: tényleg az eltolásnak megfelelő mérettel mozdult el a réteg.

Ui: A scrapbook-oldalnak épphogy nekiálltam, hamarosan mutatom a másik blogomon.
Sok sikert!

...
Elkészült az oldalam, mutatom itt. Aktuális kedvenc :)

2012. július 15., vasárnap

Scibbler Too

Ha csak úgy kedvünk akad firkálgatni....
Online rajzolós program, Scibbler Too. Tessék kipróbálni! :)

Ismerkedem a Photoshoppal

Krisssz Cewés videói közül megnéztem még egyet, ám ezt most nem Gimpesítettem, hanem kipróbáltam PS-pal. Az árnyékolásról volt szó.
Bár volt benne több furcsa dolog is. Például, hogy az árnyék nem külön rétegben jelenik meg, hanem jóha akarom, én csinálok belőle réteget. Nagyon kell figyelni, melyik réteg van kijelölve, mert automatikusan csak az mozgatható. Eltartott egy ideig, míg pl. a görbítést (Wrap) véglegesíteni tudtam (pedig elég hozzá egy Enter). De nagyon tetszik, hogy egy kattintással egy csomó dolgot be lehet állítani (csak tudni kell, mikor hová kattintsunk).
A munka PS-ben:  jelentem, sikerült!
Ha Gimppel szeretnék árnyékolni, ezeket a bejegyzéseket olvasd el :)
Sok sikert!

2012. július 9., hétfő

Tépett papírszélek

A Cewén már négy éve, hogy krisssz bemutatta, hogyan lehet tépett papírszélet készíteni PS-sel. Megnéztem a videóját, letöltöttem a papírt és megcsináltam Gimppel. Ilyen lett a végeredmény:
Ha épp ilyenre vágynál, íme a leírás is (köszönet krisssznek!):

1. lépés:
először is le kell tölteni a tépett papírt, majd kicsomagolni és megnyitni Gimppel. Egyszerűen behúzzuk a Képablakba. Nem baj, hogy .psd-ben van, a Gimp felismeri és megnyitja.
 A papír három réteget tartalmaz.

2. lépés: kiválasztunk egy fényképet és behúzzuk ezt is a Képablakba.
 Már négy rétegünk van.

3. lépés: A fényképet a háttér rétege fölé helyezzük.

 (Figyeled, még szinte alig csináltunk valamit és máris majdnem olyan, mint amilyent szeretnénk!)

4. lépés: a Szín szerinti kijelölési eszközzel kijelöljük a Háttér rétegét, majd a fénykép rétege legyen aktív (katt rá). A kijelölést megfordítjuk (Ctrl + I) és Delete-tel letöröljük a felesleges fényképrészleteket. A Háttér rétegét is letörölhetjük (én általában törlöm a feleslegessé vált rétegeket, hogy feleslegesen ne lassítsam a gépet).

5. lépés: kiválasztunk egy digitális scrapbook-papírt, és ezt is behúzzuk a Képablakba. Jobb egérrel katt a rétegén és adjunk hozzá alfa-csatornát. Helyezzük a  Hajtás rétege fölé. A hajtás rétegén Szín szerinti kijelöléssel jelöljük ki az átlátszó területeket, majd a papír rétegét tegyük aktívvá és töröljük a felesleges papírrészeket.

6. lépés: radírozzuk ki a maradék papírdarabokat is.
7. lépés: állítsuk be a Rétegek ablakban a Módot a nekünk tetszőre (én a Szemcsés összefésülést javaslom).

8. lépés: legalsó rétegként húzzunk be a Képablakba egy újabb papírt.
Készen is vagyunk :)

2012. július 7., szombat

Címkegyár


Emlékeztek még a Dymo-szalagokra, ugye?
Találtam egy linket, ahol hasonló jellegű címkéket lehet egy pilanat alatt gyártani (a fenti felirat is ott készült kb 15 sec alatt).
Próbáljátok ki ti is!

2012. július 6., péntek

Kreatív technikák

Az Oscraps fórumán található ez a topic, ahol havonta kreatív technikákkal kapcsolatos kihívások és természetesen a technikák leírásai találhatóak meg (mint a vízfestékezős technika is). igaz, angolul és PS-re, de nem az most a lényeg.
Csak hogy kéznél legyen a link, ha kell: http://ozone.oscraps.com/forum/forumdisplay.php?f=194