2009. szeptember 12., szombat

Újból régit

Az ötlet megint a Cewe oldaláról, krissztől származik. Az eheti kihívásban az volt a feladat, hogy egy új képből hozzunk létre egy régies hatású, öregített, kopott képet. Én egy gyerekkori képemet választottam, ami már eleve fekete-fehér volt.
Ilyen volt:
Ilyen lett:

1. lépés: telítetlenné tevés
Erre csak akkor van szükségünk, ha színes képpel dolgozunk. A Képablakban ekkor a Színek / Telítetlenné tevés menüponttal fekete-fehér képet készítünk.

2. lépés: szépia árnyalat
Szintén a Képablakban vagyunk, válasszuk a Szűrők / Megjelenítés / Régi fénykép menüpontot, ezen belül pedig a Szépia jelölőnégyzetbe tegyünk pipát.
Itt tartunk:

3. lépés: foltok
A Szűrők között a Megjelenítés menüpont alatt találunk Kávéfolt hozzáadása lehetőséget is. Adjuk meg, hány foltot akarunk a képünkre. Ne adjunk meg túl nagy értéket, ha türelmetlenek vagyunk, mert elég lassan végzi el azt a műveletet. Minden folt külön rétegen jelenik meg, így a kávéfoltok átlátszatlanságát, réteghatásmódját még meg tudjuk változtatni külön-külön is, és át is tudjuk helyezni, ha nem a legjobb helyre került.


4. lépés: ecsetek
Új réteget hozunk létre, és valami jó kis foltos hatású ecsettel maszatolunk. Akár Gauss-elmosást is alkalmazhatunk még ezeken a rétegeken. A rétegek hatásmódját szintén váltiztassuk meg, a Ráveítése, Szemcsés összefésülés nálam bevált, de más hatás is jól néz ki. Az első ecsetelt réteg után ilyen a képem:
Én utána még egy ecsetelt réteget készítettem, eredmény fent látható.
Készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: