2009. szeptember 10., csütörtök

Hullámkarton

Nagyon egyszerűen készíthetünk hullampapír-hatású papírt, valami ilyesmit:

1. lépés: új kép
Létrehozunk egy új képet. Én most egy egészen kicsikét készítettem, 600x600 px-es méretben. Persze, ha scrapbookos háttérpapírnak gyrtjuk, akkor ennél jóval nagyobb legyen a mérete, 3600x3600 px és ha ki is akarjuk majd nyomtatni, feltétlenül adjuk meg, hogy 300 dpi legyen a felbontása!

2. lépés: kitöltés
Keressünk valami jó kis barna színt és töltsük ki vele a hátteret. Én a dac3b2-es színt választottam.

2. lépés: zaj hozzáadása
Hogy ne legyen túl homogén a papírunk felülete, adjunk hozzá egy kis zajt, amivel zavaros, zajos lesz a papírunk.
Válasszuk ki a Képablakban a Szűrők / Zaj hozzáadása / HSV-zaj... menüpontot és az Előkép jelölőnégyzet kipipálása után kísérletezzünk a beállításokkal. Nálam ilyen volt ez az ablak, mielőtt megnyomtam volna az OK gombot:


3. lépés: csíkozás
Mivel a hullámpapír felülete kissé csíkos, most megpróbáljuk utánozni ezt a hatást. Válasszuk ki az Eszköztárban a Színátmenet eszközt és tegyük meg a következő beállításokat:
Átlátszatlanság lecsökkentése
Lineáris forma
Ismétlés fűrészhullám vagy háromszöghullám
Ezután a Képablakban a bak egérgomb lenyomása mellett készítsük el a színátmenetet függőlegesen fentől lefelé húzva az egeret, de csak egy egészen picike részen. Mivel az ismétlés be van kapcsolva, ezért az egész képen látható lesz a színátmenet.
Íme, az eredmény:
Készen is vagyunk :-)

1 megjegyzés:

Tinci írta...

Tök jó lecke, köszi! Ja, és nagyon szépen köszönöm a legutóbbi segítségedet,nagyon tündér vagy, hogy ilyen gyorsan visszaírtál!