2010. június 26., szombat

Pávás kaleidoszkóp

Persze, nem muszáj pávából, csak nekem most ő tetszett meg:

És ilyen kaleidoszkópot készítettem belőle:

Nagyon látványos és nagyon egyszerű elkészíteni is.

1. lépés: megnyitjuk a kiszemelt képet

2. lépés: megduplázzuk a képet és a másolatot az Áthelyezés eszközzel elcsúsztatjuk az eredeti kép mellé. Alul közben figyelhetjük is az elmozdítás mértékét. Annyit csúsztassuk jobbra, amilyen széles a kép és a függőleges elmozdítás mértéke maradjon nulla :-)
Ezután válasszuk ki a Képablakban a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot és már látszik is a kép két példánya egymás mellett. A másolatot tükrözzük vízszintesen. Végül a két réteget fésüljük össze (Rétegek ablakban jobb klikk a felső képre és Rétegek összefésülése lefelé).
3. lépés: ugyanezt a folyamatot eljátsszuk még egyszer. Megduplázzuk a képet, elmozdítjuk (csak most lefelé és annyival, amilyen magas a kép), a rajzvásznat a rétegekre illesztjük, tükrözünk (csak most függőlegesen), és összefésülünk.
4. lépés: a képet ismét megduplázzuk és ezután viszont elforgatjuk 90 fokkal a Forgatás eszköz segítségével vagy a Képablakban a Réteg / Átalakítás / Forgatás +- 90 fokkal menüponttal. A réteg Mód-ját megváltoztatjuk (tetszeés szerint lehet próbálkozni, én az Erős fényt választottam):
És most ilyen a pávám:
5. lépés: a két réteget összefésüljük és a Vágóeszköz segítségével levágjuk a felesleges részeket róla.

6. lépés: A képet megduplázzuk és a felső részt megint elforgatjuk, csak most 45 fokkal.
A felső réteg Mód-ját megint megváltoztatjuk:
És a képet végül elmentjük.
Készen is vagyunk :-)

Tipp:
Ha van kedvünk, megismételhetjük a játékot még egyszer, csak a forgatás szögét ne felejtsük el felezni: 22,5 fokkal forgassunk.
Érdemes játszani a Mód-okkal, mert nagyon érdekes hatásokat tudunk velük elővarázsolni :-)
Sok sikert! :-)

Nincsenek megjegyzések: