2009. április 15., szerda

Átméretezés

Nagyon gyakran használom az Átméretezés eszközt - gondolom, ezzel más is így van. Néha azonban az átméretezés nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk, legalábbis nálam nagymértékű kicsinyítésnél előfordul, hogy egyszerűen kimászik a kicsinyítés után a kép a Képablakból. Valahol ott van, de nem tudom visszahozni, mert az Áthelyezési eszköznek már ott nincs hatásköre.
Rászoktam arra, hogy a scrap-es képek szerkesztésénél nem a megszokott 3600x3600 px-es méretet használom, hanem csak 1200x1200 px-est. Így nem terheli le annyira a program a gépet és gyorsabb a munka. Ha szükségem van egy új papírra, és megnyitom rétegként, legelőször is le kell kicsinyítenem - no, ekkor szokott kimászni. Hogy ez ne forduljon elő, járjunk el a következőképpen:

1. lépés: átméretezés eszköz
Válasszuk az Átméretezés eszközt és kattintsunk az átméretezendő rétegre (jelen esetben a sötétkék papír). Új ablak jelenik meg "Méretezés" fejléccel. Kapcsoljuk össze a Szélesség és a Magasság melletti lánc szemeit.

2. lépés: ezt a lépést hagyjuk ki :-)
Csak mutatom, hogy ha az Átméretezés ikonjával pl. a papír bal sarkából elindulunk srégen jobbra-le, akkor csak egy bizonyos méretig tudunk csak kicsinyíteni anélkül, hogy eltűnne a papírunk.
Ha a Méretezés ablakban írjuk be az új méretet, szintén kimászhat a papírunk a Képablakból.

3. lépés: a helyes méretezés menete
Ha szemfülesek vagyunk, észrevesszük, hogy a réteg közepén van egy bekarikázott célkereszt. Ez a kép közepét jelöli (jelölve van persze a réteg minden sarka és az oldalak felezőpontja is).
Induljunk el a kép bal felső sarkából jobbra-le, és közben figyeljük a "célkeresztet". Addig húzzuk lefele az egeret, míg a célkeresztet látjuk. Ha már kezdene eltűnni a képről, váltsunk irányt - most haladjunk a jobb alsó sarokból balra felfele.
Így váltogassuk a menetirányt, míg szükséges. Ha már a kívánt méret közelében járunk, be is írhatjuk a Méretezés ablakban a kívánt értéket.

Remélem, segít ez a kis ötlet nektek is!
Jó átméretezést :-)

Nincsenek megjegyzések: