2009. június 9., kedd

Strandlabda

A scrapbook.hu-n indított játék keretében elkészültek a 2. magyar scrapbook-os megakit készletei, melyek mától letölthetők (a másik blogomon megtalálod az én készletemet és a többiek készletének a lelőhelyét is). A megadott színekkel dolgoztunk a megakithez, hogy egységes legyen és a megadott témában: NYÁR!!!

Az én készletemben van egy strandlabda is, most azt mutatom meg, hogy ez hogyan készült.

1. lépés: új kép
Nyitottam egy új képet, 1200x1200 px méretben, fehér háttérrel (hogy jobban lássam, mit csinálok). A méret pesze változó lehet, gyakorlásképp bővel elég egy jóval kisebb is, mondjuk 500x500 px.

2. lépés: a labda közepe
Az előtérszínt beállítottam sárgára, majd egy új, átlátszó rétegre rajzoltam egy kört az Ellipszis-kijelölési eszközzel - a körvonala sárga lett. Végül a kört is kitöltöttem sárgára.

3. lépés: fekete vonalak
Visszaállítottam az előrtérszínt feketére. Nyitottam egy új, átlátszatlan réteget és ezen rajzoltam meg a vonalakat.
Ezután a Ceruzát választottam az Eszközök ablakban, mert egyenes vonalakat szerettem volna húzni. Katt a vonal kezdőpontjára, majd az egérgomb nyomvatartása mellett odahúztam a leendő végpontra az egeret. Az egérgomb felemelése után fekete csík jelent meg. Megrajzoltam az összes vonalat (nem baj, ha nem pontos, mert úgyis más rétegen van, mit a sárga kör).
4. lépés: színezés
A színezéshez először az előtérszínt állítottam be a kívánt színre (először a pirosakat színeztem ki, ahogy itt is látszik). Ismét új réteget nyitottam és ezen színeztem. Kiválasztottam a Szabadkézi kijelölési eszközt (lasszó), majd körbekerítettem vele a kitöltendő területet. Ehhez tulajdonképpen elegendő, ha a kitöltendő terület négy sarkába a ceruzához való munkához hasonlóan kattintunk egyet-egyet, miközben az egérgombot nyomva tartjuk. Mikor visszaérünk az első sarokhoz, létrejün a kijelölés, amit kitöltünk - egyszerűen csak odahúzzuk az előtérszínt a kijelölt részhez.

5. lépés: színezések
A 4. lépéshez hasonlóan kitöltjük az összes részt, külön rétegeken, esetleg annyi 'könnyítés' lehet, hogy az adott színt egy rétegre tesszük). Kicsit fura a végeredmény:

6. lépés: rétegsorrend
Gyorsan helyretesszük a rétegeinket. A sárga pötty legyen legfelül, alatta a vonalak rétege, majd a kiszínezett részek (ha pontosan dolgoztunk, ezeknek a sorrendje teljesen mindegy; ha nem, akkor úgy állítsuk be a sorrendet, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk, de ha így sem jó, akkor radírozzunk ott, ahol kicsit túlszaladtunk a kijelöléssel a színezés előtt). Így már mindjárt jobb!

7. lépés: síkból gömböt
Válasszuk a Képablakban a Szűrők / Leképezés / Leképezés objektumra / Gömb menüpontot. Válasszuk az átlátszó hátteret és OK.
Készen is vagyunk :-)

Ui: Ha menteni akarunk, ne feledjük, hogy ezt .png-formátumba mentsük!

Ui2: Hasonló módon gyárthatunk más gömböket is - ha megcsinálod, szívesen veszem, ha elküldöd nekem :-) Köszi :-)

3 megjegyzés:

etitkar írta...

Szia! a strandlabdás dolognál írod Nyitottam egy új, átlátszatlan réteget és ezen rajzoltam meg a vonalakat.Én nagyon kezdő vagyok de hogy lettek ilyen szép egyenesek azok a vonalak?

Köszi

Ányi írta...

:-) Írok róla :-)

brtkr írta...

Sziasztok!
Ahogy látom Árnyi kihagyott egy-két lépést gongolva a profikra. :)
1. Kattintasz egyet az egérrel majd elengeded.
2. Megnyomod a CTRL-t, nyomva tartod és...
3. Elmész az egérrel a vonal másik leendő végére és kattintasz.
A vonal elkészül.
Ezután elengedheted a CTRL-t.
Nálam a labda kissé amorf mintájú lett. Fontos megemlítenem, hogy pontosan kell a rajzot elkészíteni, met csak akkor lesz valóséghű.