2009. június 1., hétfő

Megnyitás

Ha nekiállunk dolgozni a Gimppel, és meglevő képeket szeretnénk felhasználni a munkánkhoz, többféleképpen is megnyithatjuk ezeket:

0.
Főablak / Új... (ennek a méreteit szabjuk hozzá a később megnyitandó képeinkhez), majd az új kép (ami igazából nem is egy kép, hanem csak egy fehér 'Háttér' nevű réteg) létrehozása után a felhasználandó képet nyissuk meg rétegként - ekkor ugyanabban az ablakban jelenik meg, vagy nyissuk meg 'simán', ekkor külön ablakban jelenik meg.

1.
Főablak / Fájl / Megnyitás - 1 képet választunk
Ebben az esetben megnyitja az egy db kiválaszott képet.

2.
Főablak / Fájl / Megnyitás - több képet választunk
Ekkor minden képet külön Képablakban nyit meg.

3.
Főablak / Fájl / Megnyitás rétegekként - több képet választunk
Ekkor minden képet egy Képablakban, de külön rétegen nyit meg. Megspóroljuk vele a 0. típust; nagyon praktikus!
Főleg akkor praktikus, ha előre tudjuk, hogy több képet szeretnénk felhasználni. Célszerű ekkor a felhasználandó képeket előre kigyűjteni egy mappába és onnan megnyitogatni őket.
Az első megnyitás után (mindegy, hogy melyik típust választjuk) jó, ha azonnal alkalmazunk egy 'Mentés másként'-et. A mentés helye legyen az előző munkamappa vagy pedig egy olyan hely, ahonnan könnyen, azaz kevés lépegetéssel elérhetünk a munkánk során minden képet (feltételezve, hogy a képeinket valamilyen rendszer szerint, külön mappákba csoportosítva tároljuk).

Javaslom ezeknek a megnyitási módoknak a kipróbálását, ha még nem tettük volna meg :-)

Nincsenek megjegyzések: