2009. augusztus 26., szerda

Ívelt papírcsíkok

A Cewe eheti kihívásán az volt a feladat, hogy lifteljünk egy adott képet. Liftelés = a kész oldal alapján, abból inspirálódva készítünk mi magunk is oldalt. Általában az elrendezést szokás megtartani, de lehet a témát, színvilágot (is). A Cewe-n egy klassz kis tempaltet (sablont) is találtok, amit a lifteléshez fel lehet használni.
Természetesen ebben a kihívásban is részt vettem és ezt az oldalt gyártottam :-) Jó nehéz volt pakolni, mert nem szoktam. Viszont ahogy láthatjátok, a klassz templatet sem használtam fel, hanem helyette készítettem magamnak ilyen érdekesen ívelt papírcsíkokat. Megmutatom, hogy hogyan:

1. lépés: papír megnyitása
Amit én most felhasználok: Rozie: softsplashes2
2. lépés: papír vágása
Tetszóőleges vastagságú csíkot vágjuk le a Vágóeszközzel. Arra figyeljünk, hogy a 'Csak a jelenlegi réteget' jelölőnégyzetbe tegyünk pipát!
Fontos, hogy ezt a lépést vágással készítsük el, ne pedig kijelölés-kijelölés megfordítása-törlés módszerrel, mert ha vágunk, a réteg mérete is kisebb lesz, míg a kijelölős módszerrel a réteg tényleges mérete nem változik. A következő utáni lépésnél pedig nagyon fontos, hogy pontosan ott legyen a réteg széle, ahol a kitöltött terület véget ér, mert így lesz pontos a görbítésünk.

3. lépés: forgatás
Jobbra vagy balra elforgatjuk a papírcsíkot 90 fokkal. Használhatjuk ehhez a Forgatás ikont vagy a Képablakban a Réteg / Átalakítás / Elforgatás +(- ) 90 fokkal menüpontot.

4. lépés: görbítés
Ehhez válasszuk a Képablakban a Szűrők / Torzítás / Görbítés egy görbe szerint menüpontot. A megjeenő ablakban pipáljuk ki az 'automatikus előnézet' jelölőnégyzetet , majd adjunk egy ívet a felső és az alsó szegélyeknek.Ha a kettőre más-más ívet állítunk be, akkor a papírcsíkunk nemcsak ívelt lesz, hanem hol keskenyebb, hol szélesebb. Ha elégedettek vagyunk, OK:
Ilyen a képablakban a papírcsíkunk:

5. lépés: visszaforgatás
Ugyanúgy, mint a 3. lépésben, csak ellentétes iránnyal.
Készen is vagyunk :-)

Ui:
Van kedved liftelni? ;-) Az első papírcsík után a 2.3.4... már könnyen megy! Csak Ctrl+F a levágott csíkra és készen is van!

1 megjegyzés:

éva judit írta...

szia!
ezt a müvelet meg lehet csinálni egy egész oldallal is? nem csak csikot?
gerbi