2009. január 23., péntek

Színátmenet készítése

Így érhető el ez a funkció:
• a Főablakban a Színátmenet-eszköz ikonjára kattintva
• az L billentyű lenyomásával
Ha a képünknek kijelöljük egy részét, akkor a színátmenet csak a kijelölt részre vonatkozik. Ha nincs kijelölés, akkor az egész képet vagy réteget kitöltjük a színátmenettel.
A Színátmenet eszközhöz különböző beállítási lehetőségek tartoznak, melyeket a Főablak alsó részén állíthatunk be:
• a színátmenet viszonya az alatta levő réteghez: Mód
• az átlátszatlanság mértéke százalékban: Átlátszatl.
• a színátmenet típusa: Színátmenet
• az eltolás: Eltolás
• a színátmenet formáját: Forma
• legyen-e ismétlés, s ha igen, ilyen formájú
A Színátmenet eszköz használatakor az egérmutató alakja megváltozik. Lenyomott bal egérgomb mellett a kép azon részére kattintunk, ahonnan el akarjuk indítani a színátmenetet, és addig húzzuk az egeret, ameddig a színátmenet tart. Ezután felengedhetjük a bal egérgombot.

Rengeteg előredefiniált színátmenet közül választhatunk. A kész színátmeneteket a Színátmenet melletti téglalapra kattintva nézhetjük meg egy lenyíló menüben.
Ha egyik sem felel meg, akkor készíthetünk magunknak új színátmenetet is. Ehhez először a színátmeneteknél lenyíló menü utolsó ikonjára kell kattintanunk, amivel megnyitjuk a Színátmenetek ablakot.
Itt a Szerkesztés ikont választva tudunk már meglevő színátmenetet átszerkeszteni vagy az Új ikonnal új színátmenetet létrehozni.
Új színátmenet készítéséhez kattintsunk a Színátmenetek ablak jobb felső részén látható kis fekete háromszögre: Innen a Színátmenetek menü / Színátmenet szerkesztése útvonalon haladva a következő ablakban válasszuk ismét a felső kis fekete háromszöget és ezen belül a Színátmenet-szerkesztő menüt. Rengeteg beállítást tehetünk például a jobb és bal oldalak, végpontok színére, a színezés módjára, a színátmenet típusára, a szakaszok felosztására vonatkozóan. A színátmenetet elnevezhetjük, elmenthetjük és a továbbiakban használhatjuk.

A különböző színátmeneteket kombinálhatjuk is egymással, különböző átlátszatlanságokat és módokat állíthatunk be a színátmenetes rétegben és mindezt hozzáadva a képünkhöz rengeteg érdekes hatást tudunk létrehozni.

Nincsenek megjegyzések: