2009. április 25., szombat

Felhajtott szélű mintázat

Nagyon sokféle beépített tudás van a Gimp-ben (ezeknek Script-Fu a nevük).
Az egyik ezek közül az Örvénylés, melyet a Fájl / Create / Mintázat... menüpont alatt találunk meg (<--1. lépés) Ennek választásakor egy új ablak nyílik meg, melyben én a következő beállításokat tettem (lehet bátran kísérletezni): és ezt kaptam:

2. lépés: átszínezés
Valami joghurtos málnaszínt választottam. Szín szerinti kijelölési eszközzel kijelöltem a feketét (a küszöbszinttel kellett egy kicsit játszani), majd kiválasztottam egy színt és kitöltöttem vele a kijelölést.
Ha ez így tetszik, el is menthetjük mintaként. A mentésről van ITT egy kis leírás, amiben leírtam, hogy ha mintaként szeretnénk menteni, akkor a .pat kiterjesztést kell a képnek adni.

3. lépés: lapfelhajtás
Erre a szép effektre egy szűrő van a Szűrők / Torzítás / lapfelhajtás menüpont alatt.
Az előző mintánál maradva és az OK gombot kapva ilyen lesz:

4. lépés: háttérszín
A felhajtott laprész alatt átlátszó a képünk, ha így tetszik, mentsük el .png formátumban. Erről is volt szó, ebben a leckében.
Ha valami háttérszínt szeretnénk beállítani, azt egy új rétegen hozzuk létre...
... és ezt a réteget helyezzük a felhajtott szél alá. Az áthelyezést megtehetjük a Réteg átvonszolásával vagy a Rétegek ablakban az alul található zöld nyilacskákkal.
Ilyen lett az előző mintánk:
Készíthetünk rá feliratot a felhajtás előtt/után vagy elhelyezhetünk alatta valami kis díszt is.

És még egy tipp azoknak, akik scrapbookinggal foglalkoznak:
Kész lapnak is felhajthatjuk az egyik sarkát. Jelöljünk ki egy téglalapot, állítsuk be az előtér- és háttérszíneket (Színpipetta segítségével), majd a kijelölést nem megszüntetve hajtsuk végre a Lapfelhajtás-szűrőt.
Én a 3.template-mmal készült képemet alakítottam most át ilyen módon.
//Ui: .png formátumban kellett volna elmenteni, de véletlenül .jpg-ben tettem és már lusta vagyok kijavítani :-) //


Készen is vagyunk :-)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Megint én vagyok:-))
Azt szeretném kérdezni, hogy hol állítod azt be, hogy kisebb legyen a lap szélének a felhajtása? Mert nekem olyan nagynak tűnik:-(
És még azt, hogy mikor te rózsaszínre festettél itt a leírásodnál, akkor azt hol kell beállítani, hol lehet színt választani? Ha a színpipettára gondolsz, akkor ott melyik csíkot?
Köszi és bocsi a sok kérdésért....

Ányi írta...

Anette, az előtér-és háttérszínek ikonra kattinta előjön egy ablak, amiben ki tudod választani a színt. Ha meglevő képről szeretnél színmintát, akkor menj az adott rétegre, és válaszd a Színpipetta eszközt. Az előtér-és háttérszínek ikonnál megváltozik az előtér színe :-)
A felhajtás az ekkora :-), téglalap alakú kijelöléssel lehet kísérletezni, (a kijelölésen alkalmazni), de félkörnyit hajt fel.