2009. május 31., vasárnap

Színpaletta

Ezen az oldalon nemcsak rengeteg mintát és színpalettát találunk, hanem magunknak is készíthetünk mondjuk színpalettát, 5 színből. Nagyon jó dolog benne, hogy a már kiválasztott színhez 'ajánl' hozzáillőket, így könnyebben tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelő és tetsző színpárosításokat. Insirálódjunk az oldalon és a nekünk tetsző paettákat mentük el magunkak vagy jelöljük meg.
Gimppel is készíthetünk magunknak színpalettát. Ha ezt elmentjük és munka közben rétegként megnyitjuk, egyszerű színpipettázással mintát tudunk venni belőle és nem kell megint keresgetni a színeket. Ha a színeket .xcf-ben is elmentjük, akkor pedig a színek html-kódját is láthatjuk, feltéve, haa rétegeknek ezt a nevet adjuk meg (és miért nem ezt tennénk? ).

Én a következő színpalettát készítettem:

És hogy hogyan? Nagyon egyszerű:

1. lépés: új kép és segédvonalak
Célszerű az új képet a 100 többszöröseinek megfelelő oldalhosszal létrehozni, és a segédvonalakat minden 100 px után behúzni. Ahány színt akarunk, annyiszor 100 px legyen a kép szélessége (a hosszúsága is ennyi nálam, de persze ezt nem muszáj pont így, lehet mondjuk csak 50 px, vagy ahogy gondoljuk).

2. lépés: az első szín
Válasszunk egy színt (az Eszközök ablakban az Előtér- és háttérszínekre kattintva felnyíló ablakból). A Téglalap-kijelölési eszközzel jelöljük ki az első segédvonal által határolt területet és töltsük ki ezzel a színnel. A segédvonalak nagyon hasznosak, mert a kijelölésnél szinte 'odaugrik' hozzájuk a téglalap oldala. A Rétegek ablakban nevezzük át a réteget a szín html-kódjára.

3. lépés: a többi szín
Minden színt új rétegen hozzunk létre, így a nevüket is fel tudjuk jegyezni.
Persze, úgy is csinálhatjuk, hogy egy rétegen lesz az összes szín és utána a Szöveg eszköz segítségével felírjuk mindegyik színre a kódját - nekem az előbbi megoldás szimpatikusabb, de ízlés kérdése.

Készen is vagyunk :-)

Megjegyzés: Használjuk fel a színpalettát egymással színben harmonizáló albumlapok vagy képeslapok készítésénél.

1 megjegyzés:

Edelweiss írta...

Ányi, köszi ezt a kisokost. éppen ezt az oldalt nézegettem, és láttam, hogy a színpalettát GIMP-es formátumban is le lehet menteni. Arra viszont nem sikerült még rájönnöm, hogy hogyan lehetne azt betölteni. Van ötleted erre?
A másik... Egyszer csinálnál egy ecsetes tutoriált is, ha szépen megkérlek? Azt is anyyifélét lehet találni, de még nem sikerült kibogoznom, hogy hogyan lehetne betölteni és használni, bár lehet csak én vagyok a nagyon mazsola. :)
Köszi!!!