2009. augusztus 31., hétfő

Template 14

Régi-új template annak, aki még nem ismerné :-)


Letölthető innen :-)

2009. augusztus 30., vasárnap

Gimp alapok 3.

Rég várok már erre a cikkre, de most végre megjelent a nyár elején elkezdett Gimp-alapok leckesorozat 3.része a scrap.hu-n!
A leckéből megtanulhatod, hogyan kell megnyitni az előzőleg elmentett munkánkat, réteget törölni és duplázni, elemet tükrözni és forgatni illetve gyakorolhatod a korábban megismert műveleteket. Megtanulhatsz radírozni és kijelölni, valamint a kijelölést módosítani és letörölni.
Jó munkát, sok sikert és sok lelkesedést kívánok! :-)

2009. augusztus 26., szerda

Template 13

Készíült még 1-2 új template is, amiket ide még nem tettem fel. Ez a 13... érdekes-pöttyös :-)


Letölthető innen :-)

Ívelt papírcsíkok

A Cewe eheti kihívásán az volt a feladat, hogy lifteljünk egy adott képet. Liftelés = a kész oldal alapján, abból inspirálódva készítünk mi magunk is oldalt. Általában az elrendezést szokás megtartani, de lehet a témát, színvilágot (is). A Cewe-n egy klassz kis tempaltet (sablont) is találtok, amit a lifteléshez fel lehet használni.
Természetesen ebben a kihívásban is részt vettem és ezt az oldalt gyártottam :-) Jó nehéz volt pakolni, mert nem szoktam. Viszont ahogy láthatjátok, a klassz templatet sem használtam fel, hanem helyette készítettem magamnak ilyen érdekesen ívelt papírcsíkokat. Megmutatom, hogy hogyan:

1. lépés: papír megnyitása
Amit én most felhasználok: Rozie: softsplashes2
2. lépés: papír vágása
Tetszóőleges vastagságú csíkot vágjuk le a Vágóeszközzel. Arra figyeljünk, hogy a 'Csak a jelenlegi réteget' jelölőnégyzetbe tegyünk pipát!
Fontos, hogy ezt a lépést vágással készítsük el, ne pedig kijelölés-kijelölés megfordítása-törlés módszerrel, mert ha vágunk, a réteg mérete is kisebb lesz, míg a kijelölős módszerrel a réteg tényleges mérete nem változik. A következő utáni lépésnél pedig nagyon fontos, hogy pontosan ott legyen a réteg széle, ahol a kitöltött terület véget ér, mert így lesz pontos a görbítésünk.

3. lépés: forgatás
Jobbra vagy balra elforgatjuk a papírcsíkot 90 fokkal. Használhatjuk ehhez a Forgatás ikont vagy a Képablakban a Réteg / Átalakítás / Elforgatás +(- ) 90 fokkal menüpontot.

4. lépés: görbítés
Ehhez válasszuk a Képablakban a Szűrők / Torzítás / Görbítés egy görbe szerint menüpontot. A megjeenő ablakban pipáljuk ki az 'automatikus előnézet' jelölőnégyzetet , majd adjunk egy ívet a felső és az alsó szegélyeknek.Ha a kettőre más-más ívet állítunk be, akkor a papírcsíkunk nemcsak ívelt lesz, hanem hol keskenyebb, hol szélesebb. Ha elégedettek vagyunk, OK:
Ilyen a képablakban a papírcsíkunk:

5. lépés: visszaforgatás
Ugyanúgy, mint a 3. lépésben, csak ellentétes iránnyal.
Készen is vagyunk :-)

Ui:
Van kedved liftelni? ;-) Az első papírcsík után a 2.3.4... már könnyen megy! Csak Ctrl+F a levágott csíkra és készen is van!

2009. augusztus 25., kedd

Frissítés

Innen ismét letöltöttem / frissítettem a Gimpemet :-)
Lehet, hogy előtte le kellett volna törölni a kicsit régebbi verziót, mert volt jópár ecsetem, amit én telepítettem fel...? Későn jutott eszembe ez a gondolat, mert már telepítem is...
sőt, készen is van a telepítés:

és már el is indul a program...
Kicsit lassabban, mint szokott, mert az új bővítmények lekérdezése egy kis időbe telik. De ugyanúgy működik, mint előtte és a parancsikonról is ugyanúgy indítható. Megvan az összes ecsetem is :-) Az első gyors blikkre minden ugyanaz, talán 1-2 ikon lett kicsit szebb. Lehet tovább dolgozni :-)

2009. augusztus 22., szombat

Eszközbeállítások külön ablakban

Kicsit kiszámíthatatlan, mikor íok a GIMPraffe-ra.. ma már ez a második. Apropója, hogy érkezett egy kérdés, ami úgy vélem, közérdekű lehet.
Az Eszközök ablakot nézzük: felül az eszközeink sorakoznak, alatta meg az azokhoz tartozó beállítások. Alapban. De a beállításokat akár külön ablakban is kezelhetjük, aah nekünk az kényelmesebb. Menjünk az ablakot két részre osztó csík alá és keressük meg azt a helyet, ahol az egér kéz alakúvá válik (nálam most pont ez nem látszik, hi-hi):
Majd szépen fogjuk meg ezt a helyet és húzzuk ki az Eszközök ablakból.
Íme, az Eszközbeállítások ablak megszületett:
Nos, ha mindezt véletlenül csináltuk, akkor pesze bosszantó lehet, hogy miért van ez és hogyan lehet visszacsinálni. A blogbejegyzés apropójául szolgál kérdés is erre vonatkozott :-)
Visszafelé ugyanígy működik a dolog: Megfogjuk a kisablakot ott, ahol az egér kéz alakú és egyszerűen visszahúzzuk az Eszközök ablakba.
Készen is vagyunk :-)
Remélem, segítettem ;-)

Körvonalas feliratok

Például ilyen:ilyen:vagy ilyen:
Egy reklámújságban láttam ezt a megoldást, csak egy vékonyabb körvonallal - ott egy úticélt reklámoztak. A megoldás a kijelölés körberajzolása - a nadrágvarrásnál már használtuk ezt a technikát, most megint elővesszük ehhez a felirathoz:-)

1. lépés: felirat elkészítése
Elkészítjük a feliratot. Nem kell új réteget létrehozni, hisz a felirat mindig új rétegen keletkezik. Válasszunk egy vastagabb (bold) betűtípust, amin majd jól látszik a körberajzolás (nálam: Ozymandias a típus neve). A felirat rétegét képméretűre alakítjuk ( Képablakban: Réteg / Réteg kép méretűvé alakítása).

2. lépés: körberajzolás új rétegen
Szín szerinti kijelöléssel kijelöljük a feliratot - ezt most beszínezhetjük színnel, mintázattal, színátmenettel stb. Ezután válasszuk ki a körvonal színét és ezt a színt állítsuk be Előtérszínnek.
Új réteget hozunk létre (Rétegek ablakban az első ikonra kattintva), majd ezen a rétegen maradva válasszuk a Képablakban a Szerkesztés / kijelölés körberajzolása menüpontot.
Itt adjuk meg a Vonalszélesség méretét, és jelöljük be az Egyenletes színt, majd OK. Itt látható, hogy a felirat és a körberajzolás tényleg külön rétegen van:
3. lépés: áthelyezés, rétegsorrend, átméretezés, nyírás, perspektíva
Szüntessük meg a kijelölést, majd fogjuk meg a körvonal rétegét és tegyük picit arrébb. Így a felirat mellett picit elcsúszva látjuk a körvonalat. Ezt a réteget átméretezhetjük (akár kisebbre is), de alkalmazhatjuk rajta a Perspektíva eszközt vagy a Nyírás eszközt is. A felirat és a körvonal rétegek sorrendjének változtatásával is különböző hatást érünk el.
A felső képeknél:
1. áthelyezés, körvonal felül
2. áthelyezés, körvonal alul
3. nyírás
lehetőségeket alkalmaztam.
Készen is vagyunk :-)

Megjegyzés:
A Kijelölés körberajzolása ablakban egy csomó mindent meg tudunk még változtatni, kísérletezzünk vele! :-)

2009. augusztus 20., csütörtök

.psd fájl cmyk módban

Egy .psd template-t szerettem volna megnyitni, mikor a következő hibaüzenetet kaptam a Gimptől:
Szerencsére azt is elárulta a Gimp, hogy mi a probléma: a Photoshopban (PS) készített kép színmódja CMYK, amit nem tud megnyitni. A teendő: át kell írni a színmódot. Na, nem mintha a Gimp nem ismerné ezt a színmódot, nem erről van szó... csak épp megnyitni az rgb-ben készült .psd-ket tudja.
Ehhez a PS segítségével kell megnyitni a képet. Ott az Image / Mode menüpontban át kell állítani a színmódot RGB-re, majd mentés (Don't merge, hogy maradjanak meg a rétegeink). Az így elmentett .psd kiterjesztésű kép már Gimppel is nyitható.
Ha incs kéznél PS, akkor pedig kérjük meg egy barátunkat erre a műveletre és utána Gimpezzünk tovább jókedvvel :-)
(Eme pár perces 'kényszerfotosoppozás' után megállapítottam, hogy a Gimp az én jóbarátom és az is marad :-)

2009. augusztus 15., szombat

Rétegmaszk használata

Ilyenből:

Ilyent:


Igen, tudom, ígérgetem egy ideje, hát íme, itt van végre a leírás :-)
Egy másik, mivel már volt egy, méghozzá emez. De az a fajta módszer ott működik csak szépen, ahol a rétegmaszk egyenletes színű. Ez a leírás pedig azt mutatja meg, hogyan kell a Gimpben az olyan maszkokat alkalmazni, melyek nemcsak tiszta fekete színt tartalmaznak, hanem sötétszürkéket is vagy pedig bizonyos helyeket a fekete szín átlátszatlansága kisebb 100%-nál.
A fenti példán jól látszik, hogy a szemüvegnél meg a szívecskénél is van néminemű maszk - az előző módszerrel mindezek nem látszanának ilyen szép finoman.

1. lépés: megnyitás
Megnyitjuk a képet, majd pedig a maszkot rétegként. Itt is látható, hogy két rétegünk van.

2. lépés: átméretezés
Az Átméretezési eszköz segítségével egymáshoz méretezzük a képet és a maszkot. Az átméretezésnél mindegy, hogy melyik rétegen dolgozunk, de célszerű először a maszk átméretezésével kezdeni. Ha nem muszáj, a méretarányokon ne változtassunk (ne kapcsoljuk szét az átméretezéskor a láncszemeket - bár nekem most muszáj volt, különben nem sok látszott volna a képből).

3. lépés: átlátszatlanság
Csökkentsük le a maszk átlátszatlanságát a Rétegek ablakban annyira, hogy 'átlássunk' rajta.

4. lépés: áthelyezés
Az Áthelyezési eszköz segítségével tegyük a maszkot a megfelelő helyre. Kb itt tartunk most:

5. lépés: rétegmaszk hozzáadása
(Ez a lépés a következővel együtt a legfontosabb a rétegmaszk alkalmazásában, ne spóroljunk az idővel, míg megértjük és megcsináljuk!)
Most mindkét réteghez maszkot fogunk hozzáadni.
Kezdjük a maszk rétegével - legyen ez az aktív (színes a sávja). Katt jobb egérgombbal a rétegre és afelnyíló menüben válasszuk a Rétegmaszk hozzáadása lehetőséget, ezen belül pedig a 'Réteg alfa-csatornájának átvitele' lehetőséget. Ez biztosítja majd, hogy az eredeti maszk minden egyes pixele pontosan átmásolódjon a rétegmaszkra, ne csak a teljesen fekete, teljesen átlátszatlan pontok.

Ezután a fénykép rétegéhez adunk rétegmaszkot - a 'Fehér ( teljesen átlátsztalan) lehetőséget válasszuk.

Most pedig figyeljük meg, hogy hogyan változik meg a keret színe a Rétegek ablakban. Az éppen nem aktív rétegben mind a kép/maszk, mind a rétegmaszk kerete fekete. Az aktív rétegnél pedig az egyikőjük kerete fekete, a másiké fehér. Katt a képre- fehér lesz a keret, katt a maszkra - fehér lesz a keret és a kép kerete fekete lesz.
Mindig a színes sávú, aktív réteg fehér keretes tagján dolgozunk. A példa kedvéért ezen a képen a maszk rétegmaszkján tudunk dolgozni:

6. lépés: másolás, beillesztés
Menjünk a maszk rétegén a rétegmaszkra (fehér legyen a kerete ;-) ). Ctrl+ C-val másoljuk le, majd menjünk a kép mellett rétegmaszkra (ennek legyen most fehér a kerete) és Crlt+V-vel illesszük be. Megjelenik egy lebegő réteg,
melyet a Rétegek ablakban az Új réteg létrehozása (első) ikonnal tudunk rögzíteni. Vagyis most nem tudjuk, mert hibaüzenetet kapunk:

Ezt leokézzuk, majd ismét Crtl+V-vel beillesztés. Megjelenik a kép rétegmaszkján a maszk és már a Képablakban is látszik, hogy tényleg :-)

7. lépés: törlés
A lebegő réteget töröljük le aRétegek ablakban levő utolsó ikonnal, a maszkot pedig vagy töröljük le, vagy pedig tegyük láthatatlanná a rétegét.

8. lépés: rétegmaszk mozgatása
Ez a lépés ki is maradhat, ha elégedettek vagyunk azzal, hogy hová helyeztük el a maszkot.
Ha nem tetszik a maszk helye, akkor egyszerűen fogjuk meg, és helyezzük arrébb az Áthelyezés eszköz segítségével.

9. lépés: rétegmaszk alkalmazása
Ha már tényleg tutibiztosan jó helyen van a maszk, akkor rögzíthetjük is a képen. Jobb katt a rétegen és a felnyíló menüből válasszuk a Rétegmaszk alkalmazása heletőséget. Ezután áthelyezéskor nemcsak a maszkot, hanem az egész maszkolt képet fogjuk mozgatni. A lépés hátránya, hogy a kép nem látható részeit elvesztettük - de talán épp ez volt a cél ;-)

Készen is vagyunk :-)
Ui: Sok sikert!

Papírcsempe

Ennek az érdekes nevű szűrőnek a használatával a végeremény olyan lesz, mintha az eredeti képet apró kis négyzetekre vágtuk volna fel és ezeket a négyzeteket kicsit (vagy akár nagyon ;-) )ide-oda csúsztattuk volna. Vagyis valami ilyesmi:

Nagyon egyszerű a hasonló hatású képek készítése! Segédvonalakkal való darabolással is el lehet készíteni hasonló megjelenést, de az eléggé macerás, főleg sok apró részre való szétvagdosás esetén.

Vázlatosan ez az egyszerű módszer a következő:
1. lépés: kép megnyitása
2. lépés: papírcsempe
Ezt megtaláljuk a Képblakban a Szűrők / Leképezés / Papírcsempe menüpont alatt. A következő ablak nyílik fel:
Itt beállíthatjuk, hogy milyen méretű kis négyzetekre 'essen szét' a képünk (Szélesség, Magasság), aztán hogy milyen messzire mozgassa el a Gimp az eredeti helyükről ezeket a kis négyzeteket (Mozgás) és hogyha a széle az elmozdítás miatt üres lenne, akkor oda betegyen-e egy szélt (Körbe). Magadhatjuk, hogy milyen színű legyen a háttér azokon a részeken, ahol nincs kép (Háttér típusa). De bőven lehet kísérletegzetni a beállításokkal, és így érdekes képeket létrehozni.
3. lépés: OK :-)
4. lépés: árnyékolás
Ez a lépés ki is maradhat.
Én átlátszó háttérszínt adtam meg, majd egy új, fehér réteget hoztam létre. A darabokra esett képen még egy kis árnyékot vetettem.

Készen is vagyunk :-)

Megjegyzés: Jopke egyik készletében hasonló megjelenésű maszkot láttam - ha feketével megcsináljuk a papírcsempét, fénykép méretben, akkor simán tudjuk a továbbiakban maszkolásra is használni.

2009. augusztus 9., vasárnap

Gőzölgő kávé

Már régóta tervben van ez az ötlet is, hát végre kipróbáltam :-)
A végeredmény hasonlít a hullámos útvonal készítése+útvonalra szöveg illesztésére, de azoknál jóval egyszerűbb és gyorsabb. Valami ilyesmi:


1. lépés: felirat
Új képet nyitunk és elkészítjük a feliratot. Ha már meglevő képen dolgozunk, nem is kell új réteget nyitni, mert a szöveg eleve arra kerül :-) Én most egy jó kis kacskaringós betűtípust választottam (Dearest Dorothy a neve).
2. lépés: görbítés
Válasszuk ki a Képablakban a Szűrők / Torzítás / Görbítés egy görbe szerint menüpontot. Természetesen új ablak nyílik fel :-) A bal oldalon alul pipáljuk ki az 'Automatikus előnézet' jelölőnégyzetet, a jobb oldalon a négyzetrácsos rész alatt pedig az 'Ennek a szegélynek a görbítése' alatt válasszuk először a Felső, majd az Alsó rádiógombot és a négyzetrácson pedig készítsük el a görbítést.

Ilyen lez a feliratom:


3. lépés: utómunkálatok
A felirat rétegét még elforgattam és átméreteztem a méretarányok megtartása nélkül ( a láncszemeket szétkapcsoltam). Eredmény fent.

Készen is vagyunk :-)

És hogy honnan jött az ötlet?
Egy hirdetésből, melyen egy gőzölgő csésze kávéből hullámos feliratok szálltak fel, mint a kávé illata. Nem ez az eredeti, hanem ezt én csináltam:
A pöttyöket is a Szövegeszközzel rajzoltam és ugyanúgy görbítettem, mint ahogy leírtam.

2009. augusztus 7., péntek

Új kép egy rétegből

Rétegezett templatek esetében előfordulhat, hogy a template egy rétegére van csak szükségünk.
Megtehetjük azt, hogy az összes (számunkra) feleslegeset egyeséel letöröljük. De jobban járunk, ha a nekünk kellő réteget egyszerűen megfogjuk és kihúzzuk a Rétegek ablakból. Máris egy új képe keletkezik, mely csak ezt az egy réteget tartalmazza. Ezután az eredeti rétegezett template ablakát be is zárhatjuk és az új képen dolgozunk tovább.

Vagy az is lehet, hogy a képünk egyik rétegéből egy új képet szeretnénk készíteni. A gyors eljárás ugyanaz, mint a fenti esetben.
Érdemes kipróbálni,m ert sok időt takaríthatunk meg magunknak ezzel az egyszerű módszerrel.

Jó Gimpezést!

2009. augusztus 4., kedd

Trapéz

Szívesen ajánlom a figyelmetekbe Bouille blogját, melyen sok és igazán különleges templatet találhattok, ráadásul ingyen :-)
Megfigyeltem, hogy ő nagyon szívesen használ a template-jeinél trapézokat.
Nos, ha van kedvünk, készítsünk mi is trapézt - Gimppel :-)

Többféle módszer közül is választhatunk. A közös bennük az, hogy mindegyiknek az alapjául egy téglalap szolgál. Megrajzoljuk ezt a téglalapot a Téglalap-kijelölési eszközzel és utána ezen módosítunk egy kicsit. Két oldal párhuzamos marad, a másik kettőt meg kicsit kibillentjük a helyéről - na, abban van az eltérés, hogy ezt hogyan tesszük meg.

0. lépés: innen indulnuk
A lényeg, hogy új rétegen vegyük fel a téglalapot. Az sem árt, ha ezt a réteget utána a Vágóeszközzel kb. akkorára vágjuk, mint a téglalap (lehet egy kicsit nagyobb is). Ha a téglalapot tartalmazó réteg képméretű marad, akkor kevésbé lesz látványos az eredmény, hiszen nagyobb rétegen az ugyanakkor mértékű módosítás kevésbé látszik meg.

1. módszer - nyírás + vágás
Dolgozhatunk a Nyírási eszközzel. Válasszuk ki ezt az Eszközök ablakban és katt a téglalap rétegére. Egy ilyen ablak nyílik fel:
Próbálkozzunk a téglalap nyírásával (ennek olyan lesz az eredménye, mint amikor egy szépen elrendezett pakli kártyát megtolunk valamelyik irányból az ujjunkkal.)
Ez még így csak rombusz! Vágjuk le az egyik részét.
Máris kész a trapéz. Esetleg még a Perspektíva eszközzel kicsit torzíthatunk rajta, hogy ne legyen ennyire szabályos.

2. módszer - forgatás + vágás
A téglalap rétegét tetszőleges mértékben elforgatjuk, majd a Vágóeszközzel trapéz alakúra vágjuk.

3. módszer - perspektíva
A legegyszerűbb módszer, mivel csak egy eszközt használunk, a Perspektíva eszközt.
Akár kétszer egymás után :-)

Készen is vagyunk :-)

2009. augusztus 3., hétfő

Happy BIRDday

Gyártottam egy vidám készletet :-)
Az apropója, hogy... ma van a szülinapom. Illetve egy utólagos öröm, hogy szeptembertől magam mögött hagyom az anyukák otthoni életét és visszatérek a munkás hétköznapokba. Hurrá!
No, akkor vidámkodjunk ezekkel az idétlen madarakkal :-)

Letölthető innen :-)

2009. augusztus 1., szombat

Lila szirmok

Hát a nagy nyalókakészítésnek ez lett a vége :-) Valahogy kijött egy olyan minta, amiben megláttam a virágszirmokat és nem volt megállás.
Ilyen lett a barkácsolásom eredménye:

Ha megtetszett volna a mini készlet (nem is értem, miért lila, mikor nem is vagyok oda ezért a színért), innen letöltheted :-)

Nyalóka

Nem is akármilyen, hanem amerikai :-)
Ilyesmi:

1. lépés: színátmenet
Új képet nyitunk, majd kiválasztunk az Eszközök ablakban két színt (nálam bordó és fehér). Ezután a Színátmenet eszköz formáját és típusát állítjuk be:
majd a képen elkésíztjük a színátmenetet:

2. lépés: csavarás
A Képablakban a Szűrők / Torzítás / Csavarás és összehúzás menüpotot kiválasztva egy ablak nyílik fel, amelyben kedvünk szerint csavargathatjuk a fenti színátmenetet. Pipáljuk ki az Előkép jelölőnébyzetet és akkor látjuk, milyen lesz az eredmény. Én jól megtekertem :-)

3. lépés: még csavarás
Ugyanezekkel a beállításokkal még 4-5-ször torzítottam a színátmenetet. Egyszerűen csak Ctrl+F és megy magától. Ilyen letl, amikor azt gondoltam, hogy már klafa :-)
4. lépés: törlés
Az Ellipszis-kijelölési eszközzel rajzolunk egy kört, a kijelölést megfordítjuk (Ctrl+I) és törlés.

5. lépés: utómunkálatok
Új réteget nyitunk, erre rajzolunk egy pálcikát (én a Téglalap-kijelölési eszközzzel rajzoltam úgy, hogy a Lekerekített sarok ki volt pipálva és ennek jó nagy értéket adtam). Kitöltés színnel (nálam ez barna), majd mentés, .png formátumban.

Készen is vagyunk :-)

Ötlet:
Vagy akár lehet nyalóka helyett egy mesébe illő virág is, ha a szárát zöldre színezzük és csinálunk neki kis leveleket is :-)