2009. május 27., szerda

A fotómaszk használata

Ismét egy olvasói kérésnek szeretnék eleget tenni :-)

Azt nézzük most meg, hogyan tudunk egy már meglevő fotómaszkot a saját képeinkre ráhelyezni. Tegyük fel, hogy munka közben vagyunk, és legalább három rétegünk van: van egy háttérpapír, egy fotó és a maszk. Ez lesz a kiindulási állapotunk.

1. lépés: átméretezések
A kész fotómaszk a legritkább esetben ugyanakkora, mint a kép, amire rá szeretnénk helyezni, ezért legelső dolgunk, hogy átméretezünk - először a fotót (Téglalap vagy Ellipszis kijelölési eszközök, Vágóeszköz és/vagy Átméretezési eszközök segítségével), majd a maszkot. A maszk mindegy, hogy a fotó alatt vagy fölött van-e, mert átméretezéskor úgyis mindig az a réteg jön legfelülre, amivel dolgozunk.


2. lépés: szín szerinti kijelölés
A maszk rétege legyen aktív és alkalmazzuk rajta a Szín szerinti kijelölési eszközt. Hangyák fognak futni a maszk körül. Tegyük láthatatlanná a maszk rétegét (katt az előtte levő kis szemre a Rétegek ablakban). Ennek persze főleg akkor van jelentősége, ha a maszk van felül, de egyébként, ha alul van, akkor is előfordulhat, hogy kicsit kikandikál, ezért jobb, ha nem is látszik.

3. lépés: a maszk átvitele
Tulajdonképpen ez a lépés a veleje ennek a technikának. Tegyük aktívvá a kép rétegét, majd fordítsuk meg a kijelölést (Ctrl+I). Változást nem látunk, mert a hangyák ugyanúgy futnak körbe-körbe, mint eddig, csak most épp a maszkon kívüli területek vannak kijelölve.
Ellenőrizzük le, hogy a kép (vagy más esetben épp papír, amin alkalmazzuk a maszkot) rétegéhez az átlátszósági információ hozzá van-e adva. Ha nem, pótoljuk! (a Képablakban: Réteg / Átlátszóság / Alfa csatorna hozzáadása - ha erről megfeledkezünk, törlés után nem átlátszó területeink lesznek, hanem fehérek, azt meg mi nem akarjuk).
Ilyent nem akarunk:


4. lépés: törlés
Delete-vel. Majd szüntessük meg a kijelölést (Ctrl+Shift+A) és... voilá!

Készen is vagyunk :-)


Ui: Én még a fenti képhez bepakoltam 1-2 mütyürkét is.
Felhasználtam:
Eva Marina - Roxy c. készletetét.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm, köszönöm!!! Soha nem jöttem volna rá! Több órát próbálgattam már ezt a technikát, hát most már előszeretettel fogom alkalmazni!

Köszi és üdv:
Az olvasói kérés kérője :)

Krisz írta...

Van egy kis problémám. A kis kockás háttér nem akar letűnni. igaz a másik módszereel csináltam, mert ezzel a teljes kép eltűnt! Segíts kérlek. köszi.