2010. február 12., péntek

Radírozgassunk

Egy olvasói kérdésre szeretnék most válaszolni.

A kérdés:
A gondom a következő: behívok egy papírt háttérnek, majd a következő rétegre egy képet, majd egy újabb rétegre egy keretet. A képet viszont a kerethez szeretném igazítani, úgy, hogy a lényeget beigazítom a keretbe, a többi - felesleges - részét leradírozom. Eddig működött is a dolog, megjelent a kiradírozott részen a háttérpapír. Most viszont hiába radírozok, a kiradírozott részen nem a háttérpapír jelenik meg, hanem fehér lesz. Vajon mi lehet az oka? Biztos valami rém egyszerű dolog, de nem jövök rá.

A válasz:
Tényleg nagyon egyszerű a dolog - az réteghez, mielőtt nekiállnánk radírozni rajta, átlátszóságot (azaz alfa-csatornát) kell adni. Ezt úgy tesszük meg, hogy a Rétegek ablakban az adott réteg nevére kattintunk jobb egérgombbal és ott az 'Alfa-csatorna hozzáadása' lehetőséget választjuk.
Mos már bátran lehet radírozni! :-)

Tipp:
A Rétegek ablakban egy pillanat alatt le tudjuk ellenőrizni, hogy az adott réteg tartalmazza-e az alfa-csatornát vagy sem. Ha igen: a réteg neve vékony (normál) betűkkel van írva, ha nem: a réteg neve vastag (félkövér) betűs.

Nincsenek megjegyzések: