2010. február 15., hétfő

Üzenet

Szeretem a Gimpet, mert nem ismer akadályt! Vagy ha igen, akkor könnyedén legyőzi!
Például, az egyik scrap-papír megnyitásakor kaptam ezt a kis üzenetet:
Persze, átalakítottam és köszönöm, többzör ne kérdezgesse meg - ezért még a kis négyzetbe is tettem egy pipát :-) Így aztán az új rétegek megnyitásakor a Gimp fogja magát s szép szorgalmasan átalakítja a színprofilt olyanra, amilyennek lennie kell.
Várum Szilut, hogy hátha jelentkezik egy kis témához kapcsolódó elmélettel :-)
Addig viszont nyugodtan bízzuk magunkat a Gimpre! ;-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nem Szilu, de esetleg tudok rá válaszolni én is.
A képek különféle színprofillal rendelkeznek. Egy kép csak eggyel rendelkezhet. A színprofil lehet beágyazott vagy nem. A nem beágyazott színprofil is valamilyen profil, de ezt csak a kép készítője tudja. Ezért célszerű mindig beágyazni. Általában nem ágyazzuk bele, mert nincs olyan programunk, és mert általában a képek mindig sRGB színprofilúak. A digigépemmel készült fotókba beágyaz egy sRGB-formát. A nálad látható Adobe RGB profilú képet minden bizonnyal Macintoshon készítették. Ott használják ezt a profilt.
De mivel általában minden kép sRGB-s, ezért célszerű minden kapott képet átalakítani erre. Ezt a GIMP megoldja.

Közben találtam a neten egy jó kis programot, ami átkonvertálja a színprofilt, ha esetleg gondok lennének vele. (Többféle RGB és CMYK van, sőt L.a.b., szürkeskálás is.)
http://my.opera.com/brtkr/blog/cmyktool

Ugyanis a GIMP csak normál sRGB-t tud kezelni. Talán az újabb verziókban már bele fogják tenni a CMYK és más színkezelést is.

De ebből a témából tényleg kiselőadást lehetne tartani. :)