2009. február 16., hétfő

Katicás papír

Egy ilyen kis helyes katicás papírt készítünk - két rétegre.


1. lépés: új kép létrehozása
A Képablakban a Fájl / Új... menüpontot választjuk. Beállítjuk a papírunk méretét.

2. lépés: piros szín beállítása
A Főablakban kattintsunk az Előtér-és háttérszínek megváltoztatása ikonra (mindegy, hogy a fekete vagy a fehér téglalapra, bár egyszerűbb, ha a fehéret változtatjuk meg, mert a fekete szín még kell majd a pöttyökhöz).

Egy színpaletta nyílik meg, melyből ki tudjuk választani, hogy a a papírunk háttereként szolgáló piros szín pontosan milyen árnyalatú legyen.

Mint látható, én a d22a2a kódú szín választottam. Ok, majd a kiválasztott színt a fehér háttér fölé vonszoljuk. A papírunk színe így meg is változik az előbb kiválasztott pirosra.

3. lépés: új réteg létrehozása
Az új rétegre fogjuk megrajzolni a pöttyöket. Praktikus, ha a képünk különböző elemeit különböző rétegeken rajzoljuk meg, mert így utólag könnyen tudjuk módosítani. Az egy rétegre rajzolt elemek utólagos módosítása, színezése, kijelölése viszont fáradtságosabb munka.
A Rétegek ablakban a legelső ikonra kattintva tudunk új réteget hozzáadni. Válasszuk az "átlátszóság" nevű kitöltési típust.
Több réteg esetén célszerű az egyes rétegeket el is nevezni, de most ettől eltekinthetünk.

4. lépés: a pöttyök megrajzolása
Tegyük aktívvá az új réteget, ha esetleg nem lenne az, bár az új réteg lértehozásakor mindig ez a réteg az aktív. Ez azt jelenti, hogy az ő sávja színes és ezen a rétegen dolgozunk.
Válasszuk az Ellipszis-kijelölési eszközt és rajzoljunk köröket.
Szabályos kört úgy tudunk rajzolni, hogy az egérgomb lenyomása mellett rákattintunk arra a helyre, ahol a pötty lesz, majd lenyomjuk a Shift gombot.
Ezután válasszuk a Főmenüben az Ellipszis-kijelölési eszközre vonatkozó beállítások közül a "Hozzáadás a kijelöléshez" módot. Rajzoljuk meg az összes kört. Ennél a módnál az újabb kijelölések nem tűnnek el, hanem hozzáadódnak az eddigiekhez és az összes üötty megrajzolása után majd egyszerre tudjuk kiszínezni őket.


5. lépés: a pöttyök kiszínezése
Feketére, természetesen :-)Ugyanúgy, mint ahogy az előbb a papír hátterét színeztük pirosra. Mivel az összes kör ki van jelölve, egyszerre tudjuk kiszínezni az összes pöttyöt.

Készen is vagyunk :-)
Ugye, milyen egyszerű?

Nincsenek megjegyzések: