2009. február 4., szerda

Szabálytalan alakzat kijelölése

Ebből:

Ezt:

Egy már meglevő képből szeretnénk egy szabálytalan körvonalú alakzatot "kivenni" és .png fomrátumban elmenteni. Nézzük ennek a technikáját!

1. lépés: megnyitás
Megnyitjuk a képet, amivel dolgozni fogunk.

2. lépés: kijelölés
Az alakzat formájától függően az Ellipszis kijelölési eszközt, a Téglalap kijelölési eszközt vagy a Szabadkézi kijelölési eszközt (lasszó) használjuk. Ezzel nagyjából körbehatároljuk az alakzatunkat.

3. lépés: gyorsmaszk

A Képablak bal alsó részén van egy kis négyzet. Ha erre rákattintunk, bekapcsoljuk a gyorsmaszkot és a négyzet vastagabb lesz és piros színűre változik. Ugyanígy piros lesz az előző kijelölésen kívüli minden képrész is!

4. lépés: festés és radírozás


Most egy kis türelemre, némi kézügyességre és időre lesz szükségünk. A cél az lesz, hogy a kijelölendő alakzaton kívüli összes részt bepirosozzuk. :-) Ehhez, vagyis a pirosra festéhez használjuk az ecsetet. Nem baj, ha belefutunk az alakzatunk belsejébe is, simán tudunk radírozni! A képünket ki is nagyíthatjuk, hogy jobban lássuk, mit is csinálunk. (A Képablak alsó részén a %-jel előtt tudjuk beállítani a nagyítás mértékét).

5. lépés: másolás és beillesztés
Ha elégedettek vagyunk, kapcsoljuk ki a gyorsmaszkot (a piros négyzetre kattintva). Ekkor az előbbi munkánk eredményeként létrejött kijelölés körül megjelennek a menetelő hangyák. :-) Ezután Ctrl+C, Ctrl+V, majd a Rétegek ablakban megjelenó lebegő réteget rögzítjük (az új réteg létrehozása ikonra kattintva). Voila'!

6. lépés: utómunkálatok
Az eredeti kép láthatóságát megszüntetjük, majd a kis alakzatunkat elmentjük png formátumban. Mentés másként: képneve.png néven. A megjelenő új ablakban kapcsoljuk ki a Háttérszín elmentése és az Átlátszó képpontok színének elmentése jelölőnégyzeteket.
Készen is vagyunk :-)

6 megjegyzés:

Nina írta...

Köszönöm!!!! Pompás :)
Nagyon ügyi vagy!!!

Ányi írta...

Köszi :-) Ügyeskedj te is :-)

Nina írta...

Kipróbáltam!!
Annyira jó, hogy leírtad a tutorialt, nagyon köszönöm!!!
Puszik!

Edit írta...

Köszi, nagyon szuper a leírás! :)

Edelweiss írta...

Hűű, ezt kipróbálom, nagyon tetszik! Köszönöm! :)

Tarance írta...

Köszönöm, már rég kerestem hogyan kell ezt.