2009. október 8., csütörtök

Hogyan klónozzunk?

Azt hiszem, megtaláltam az ideális alanyt, amivel megmutatom a klónozás folyamatát.
Ez a kép elég sok mütyüri elemet tartalmaz, amiket macerás lenne kijelölgetni és másolgatni - egyszerűbb és gyorsabb, ha klónozunk belőle... mondjuk a lepkét :-)
Megnyitottam a képet (ami .png formátumú volt, tehát átlátszó hátterű) és nyitottam egy új, fehér réteget, amit a kép alá helyeztem. Innen indulunk:

1. lépés: eszközválasztás
Kiválasztottam az Eszközök ablakból a Klónozó pecsétet (Másolóeszköz a másik neve és olyan, mint egy pecsét) és beállítottam a 'Méretezés'-nél a méretét (ugyanúgy megy ez, mint az ecset esetében).

2. lépés: megjelölés
Kiválasztjuk azt a réteget, AMIT/AMIRŐL másolni szeretnénk, és a Ctrl gomb lenyomása mellett kattintunk egyet a kép egy részén. Ha jól csináltuk (s miért is ne csináltuk volna jól :-) ), a kattintás helyén egy kör és benne egy kis kerezt látszik. Itt most nagyban mutatom, milyen kell legyen:

3. lépés: klónozás
Hozzuk létre egy új, átlátszó réteget és legyen az az aktív, azaz ennek a sávja legyen színes és ezen dolgozzunk. Mintha festetnénk. Közben ne emeljük fel a másolóeszközt, azaz dolgozzunk úgy, mintha folyamatosan festenénk. Így az egész lepkét átmásoljuk új rétegre.
A következő kép klónozás közben készült - itt látszik, hogyan körvonalazódik alepke. Egyébként a körvonalazódást értsük szó szerint, mivel azt javaslom, hogy először a másolandó részlet körvonalain menjünk át a másolópecséttel - így könnybben szem előtt tarthatjuk, hogy hol tartunk :-)


4. lépés: utómunkálatok
Végül a Vágóeszközzel vágjuk megfelelő méretűre az új réteget és tegyük a lepkét oda, ahová szeretnénk.
Vágásjor figyeljünk arra, hogy a 'csak a jelenlegi réteget' jelölőnégyzet legyen bekapcsolva!

Készen is vagyunk :-)

Tippek:
Az új réteget el is menthetjük külön képként.
A klónozást végezhetjük ugyanarra a rétegre is, mint amiről másolunk, de akkor tartsuk szem előtt azt, hogy ebben az esetben 'ráfestünk' az eredeti rétegre.

1 megjegyzés:

@gi írta...

Ez tök jó módszer!
Köszi! :)