2009. október 31., szombat

Verem

Lehet, hogy már régóta használjuk a Gimpet, de valószínű, hogy még mindig nem néztünk meg és próbáltunk ki minden okosságot, amire képes. Íme, egy a sok közül: a Verem.
Elérhető a Képablakban a Réteg menüpontból:
Persze, nem kínál fel mindig minden lehetsőséget az aktív réteg mozgatásával kapcsolatban - nyilván, ha a képünkcsak egy rétegből áll, nincs sok értelme mondjuk a 'Réteg legalulra helyezése' lehetőségnek. Ami használni tudunk, az fekete színű, amit meg éppen nem tudunk használni, az halvány szürke színű betűkkel jelenik meg. Érdemes végigbogarászni - sose lehet tudni, mikor lesz rá szükségünk.
Én akkor használtam ezt az almenüt, mikor egy scrapbook oldal készítése közben rétegként megnyitottam egy új elemet, amivel dolgozni szerettem volna. Az aktuális réteg persze akkor is a legalsó volt (azt érdemes tudni, hogy az új réteg megnyitásakor azt mindig az aktuális réteg fölé teszi be a Gimp). Na, a többi kb 30-40 réteg mind fölötte volt ennek az új elemnek. Ekor jött az előbb mutatott menüpont:
Képablak / Réteg / Verem / Réteg legfelülre helyezése.
Persze, meg lehetne oldani a Rétegek ablakban is ezt az áthelyezést, a zöld felfelé mutató nyíllal vagy egyszerűen csak megfogom a réteget és felviszem, de miért ne próbáljunk ki új dolgokat? ;-) Hiszen ez kényelmes és nem kell ablakot sem váltani közben :-)

Nincsenek megjegyzések: