2009. október 12., hétfő

Még egyszer a megnyitásról

A megnyitás elég egyszerű dolog, ha csak egyetlen rétegben gondolkodunk. Ha eleve többréteges képet tervezünk (például scrapbookozáshoz), akkor már érdemes kicsit gondolkozni előtte.
Megint egy kissé szárazabb rész következik, bocs... Bár ahogy elnézem, nem sokatoknak a lelkivilágába tapostam bele az előzővel sem :-)

Többféle lehetőségük van:
1.
Új képet nyitunk a kívánt méretben (scrapbooknál ez 3600x3600 pixel), majd a többi képet rétegként nyitjuk meg (Fájl / Megnyitás rétegekként).
Ezután a legelsőként létrehozott réteget nyugodtan töröljük.
Szerintem ez a legtutibb módszer scrapbook esetében.

2.
Megnyitunk egy képet, majd a többi képet rétegként nyitjuk meg.
Ekkor elsőként célszerű a felhasználni kívánt képek közül a legnagyobb kiterjedésűt megnyitni. Az elsőként megnyitott kép neve 'Háttér' lesz és ennek a mérete lesz a rajzvászon mérete is (a rajzvászon annak a képnek az alapja, amivel a Képablakban dolgozunk).
Ha nem a legnagyobb kiterjedésű képet nyitjuk meg elsőként, akkor a nagyobb méretű képek 'túllógnak' a rajzvásznon, így a képek megnyitogatása után a Képablakban a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot meg kell csinálni.
Ez sem rossz módszer a scrapbooknál, ha legelőször egy papírt nyitunk meg. A mentésnél viszont ügyelni kell arra, hogy az első mentés az 'Mentés másként' legyen, nehogy felülírjuk az első papírt.

3.
Az összes képet eleve rétegként nyitjuk meg.
Az alapprobléma ugyanaz, mint a fenti esetben - megnyitás után a képek méretéhez kell igazítani a rajzvászon méretét.
Scrapbooknál szerintem kerülendő. Ha ugyanakkor méretű képekkel (pl. digitális fényképek) szeretnénk dolgozni, akkor viszont a leggyorsabb módszer.

És végül egy fontos dolog:
Ha kiválasztottuk a rétegként megnyitásra szánt képeket és már ki is jelöltük őket, mindenképpen várjuk meg, míg a kurzor visszavált homokóra alakról, mert különben a Gimp fogja magát és se szó, se beszéd, becsukódik.

Nincsenek megjegyzések: