2009. október 3., szombat

Klónozás

A klónozás egy speciális másolás, melyet kijelölés+másolás nélkül valósíthatunk meg.
A másolása kép egyik rétegéről egy másik rétegre vagy ugyanazon réteg másik részletére is történhet. Én azt javaslom, hogy klónozás előtt nyissunk egy új, átlátszó réteget és erre másoljuk át a kiszemelt részlete(ke)t, így utólag könnyebben és szebben tudjuk módosítani a klónt, ha esetleg erre szükség van.
Ahogy a nevében is benne van, a klónozással ugyanolyan képrészletet hozunk létre egy másik helyen (vagy másik rétegen), mint amilyen a kiindulási képrészlet volt. A klón méretére nincs határ - akár az egész képet is klónozhatjuk (bár ennek nem sok érteklme van, hisz erre ott van a réteg duplázása lehetőség). Ezzel a technikával zavaró képrészleteket tudunk eltüntetni, ha elég ügyesek és kitartóak vagyunk, no, meg ha pontosan dolgozunk. Mondjuk, belógó drót, kuka, jelzőtábla, ember-részlet, rendetlenség a háttérben, egy pattanás vagy anyajegy, vagy bármi más zavaró vagy éppen felesleges rész eltüntethető a képről.
Hogyan használjuk a Klónozó eszközt? Először is természetesen kiválasztjuk az Eszköztárból :-) Valahol az eszközök vége felé van a sorvan - egy pecsét a jele (hagyjuk rajta egy kicsit az egeret és kiírja a nevét). Ha megvan, katt rá.
Állítsuk be a méretét (ugyanúgy, mint az ecsetek estében például), majd vigyük a képen arra a helyre, AMIT klónozni szeretnénk. Ctrl gomb lenyomása mellett kattintsunk erre a területre. Egy viszonylag pici 'célkereszt' jelenik meg ezen a helyen. Majd vigyük oda az egeret, AHOL javítani, módosítani szeretnénk a képet (lehet ez másik réteg is, ahogy már feljebb is említettem). Itt egy sima kör jelzi a 'klónozópecsétünk' helyét. A továbbiakban hasonlóan dolgozunk, mintha festenénk. Figyeljük meg, hogy egyszerre fog mozogni a kiindulási és a célterületen található két kis jelzés.
Figyeljünk klónozás közben arra, hogy merre jár a kiindulási területen a 'célkereszt', hogy nehogy belefussunk vele olyan részletekbe, amiket nem akarunk klónozni.
Ha felemeljük a célhelyről az 'ecsetünket', akkor egy új helyen tudjuk elkezdeni a klónozást, de természetesen ekkor ugyanazt másoljuk, mint amit az első másoláskor. Hogy ne legyen túl szembetűnő a másolás, ezért érdemes a kiindulási helyét gyakrabban változtatni (Ctrl lenyomásával) illetve a másolópecsét átmérőjét nem túl nagyra állítani.
Huhh, hát ezt most nem tudom, mennyire lehet érteni..
Igyekszem hamarosan jönni egy kis képes útmutatóval is, addig is házi feladatként ki lehet próbálni a klónozópecsét helyének beállítását és a klónozást is lehet gyakorolni. Egyébként menni fog, csak leírva tűnik rémiszítőnek :-)

Nincsenek megjegyzések: