2009. május 15., péntek

Egymás félig fedő betűk


1. lépés: megnyitás
Szerencsésebb esetben minden betű külön .png-képben van... Ebben az esetben (és elég gyakran) viszont egyben, így előbb ki kell szedni belőle azokat a betűket, amikre szükségünk van.


2. lépés: az első betű - megduplázás és vágás
Megduplázzuk az abc-t (Rétegek ablakban alul a le/fel nyilak utáni ikonra kattintva). Az alsó (eredeti) rétegek esetleg láthatatlanná tehetjük (katt az előtte levő szemecskére), majd legyen aktív a felső, új réteg.
Válasszuk a Főablakban a Vágóeszközt és tegyünk egy pipát a beállítási lehetőségei között a Csak a jelenlegi réteget jelölőnégyzetbe.
Vágjuk ki a szükséges betűt.
Nevezzük át a betű rétegét (mondjuk az adott betűre :-), hogy később könnyebben megtaláljuk.

3. lépés: a többi betű
Hasonló módon történik, mint az első betűnél.
Tegyük láthatóvá az eredeti réteget, duplázzuk meg, tegyük aktívvá ezt az új réteget és vágjuk ki belőle a betűt. Figyeljünk mindig arra, hogy melyik rétegen dolgozunk!
Tipp:
Dolgozhatunk úgy is, hogy először annyi másolatot készítünk az eredeti abc-ről, amennyi szükségünk lesz (ezt előre ki tudjuk számolni - ha egy betűt többször felhasználunk, természetesen csak egyszer vágjuk ki és ráérünk vágás után megduplázni)


4. lépés: szóalkotás
Megvannak a betűk - az Áthelyezési eszközzel pakoljuk őket össze.
(Betettem még egy fehér réteget alulra, hogy jobban lehessen látni, mit csinálok, illetve levágtam a felesleges részeket is)

5. lépés: rétegek sorrendje
A rétegek sorrendjének változtatásával (a Rétegek ablakban a zöld nyilacskák segítségével) tudjuk megváltoztatni a betűk rétegeinek sorrendjét.
Ez nem is rossz, de én azt szeretném, ha két egymás utáni betű úgy fedné egymást, hogy az egyik a másikat és a másik is az egyiket :-)
Ebben a konkrét esetben azt szeretném, hogy az M felső része lógjon rá a P-re, miközben a P talpa meg fedje az M-et.


6. lépés: megint duplázás
Megduplázzuk az egyik betű rétegét (én most a P-t választottam), és úgy állítjuk be a rétegek sorrendjét, hogy a megduplázott betű egyik rétege a mellette levő betű alatt, a másik rétege pedig felette legyen.
Ebben az eetben a P és M betűk sorrendje: P-M- P. Nem muszáj közvetlenül egymás után következniük, elég, ha az összes rétegen belül, csak ezeket a betűket figyelve, ilyen a sorrend.

7. lépés: kijelölés és törlés
Menjünk a megduplázott betű felső rétegére, jelöljük ki a Téglalap-kijelölési eszközzel azt a részt, ami fedi az alatta levő betűt és amitől szeretnénk megszabadulni, majd egyszerűen töröljük le ezt a részt a Delete gombbal.

8. lépés: ugyanez, még egyszer
Ha van kedvünk és a szépérzékünk is úgy kívánja, ismételjük meg a 6.-7. lépéseket.

9. lépés: összefésülés és mentés
Ha tetszik a végeredmény, fésüljük össze a rétegeket (Rétegek ablakban katt jobb egérgommbal a réteg nevére és ott: Összefésülés lefelé...) és mentük el a munkánkat.

Készen is vagyunk :-)

Megjegyzés:
felhasználtam: Eva Marina - Out the sea c. készletének a betűit.

Hasonló megoldással készítettem el a scrapbook-os blogom fejlécén a felirat egy részét :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó az új fejléced! Tetszik :-) !!
simsi