2009. május 22., péntek

Minibolygó

Ebből:

Ilyent:
Vagyis készítünk magunknak egy saját kis bolygót. Én a fenti képhez egy szegedi panorámaképet választottam, de lehet egy szép mezőt, udvart, utcát vagy amit csak szeretnénk. Válasszuk ki ezt a fotót és nyissuk meg.

1. lépés: vágás
Ez a lépés ki is maradhat. Nekem le kellett vágni a fotóból, mert egy torony kétszer volt rajta. Persze, egy jóval nagyobb részt is le lehet belőle vágni, modjuk csak azt hagyjuk meg, ahol napos részek vannak.

2. lépés: polárkoordináták
Ez egy szűrő, aminek a segítségével ilyen érdekes hatást lehet létrehozni. Megtaláljuk a Szűrők / Torzítás / Polárkoordináták... menüpont alatt. Kísérletezzünk a beállításokkal. Ha az Előnézet jelölőnégyzetet kipipáljuk, kicsiben láthatjuk is a végeredményt.
Alkalmazzuk ez a szűrőt és már készen is vagyunk :-)

És egy másik példa, ugyanezzel a szűrővel, ugyanezzel a beállítással.
Eredeti kép:

Polárkoordinátás kép:


Mint látjuk, a kép két szélének illesztése nem mondható tökéletesnek... nagyon élesen látszik a kettejük közti határ. Sebaj!
Válasszuk az Eszköztárból a Maszatolási eszközt (egy kéz, ami a mutatóujjával maszatol; az utolsó előtti eszköz az ablakban) és maszatoljunk. Így szépen egybe tudjuk mosni az éles határokat. A mi esetünkben célszerű a körvonallal párhuzamosan maszatolni, hogy minél jobb hatást érjünk el.
Most már tényleg készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: