2009. május 18., hétfő

Rétegek összhatásmódja

Az egyik legjobb dolog a Gimp-ben, hogy rétegekkel lehet dolgozni.
Ez azt jelenti, hogy minden kép, képelem, fotó új "lapra" kerül és ezeknek a lapoknak az összessége adja a végső látványt. Ha a képen jelen van az alfa-csatorna, akkor a képen kívüli, nem színes részek átlátszóak lesznek és az alatta levő réteg(ek) is látszanak. Ráadásul az egyes rétegek mérete sem kell, hogy ugyanakkora legyen.
Képzeljük el ezt az egészet úgy, mint egy lapozós könyvet, aminek az egyes lapjain egy-egy rész van, és ha az összes lapot egymásra tesszük, akkor látjuk meg a végleges képet. Mitöbb, ha 1-2 lapot "kitépünk" (a Gimp-ben: láthatatlanná tesszük a réteget), akkor másmilyen képet kapunk. De a Gimppel még a rétegek (lapok) sorrendjét is meg tudjuk változtatni, vagyis nem gond, ha az első lap után rögtön a 8. jön, majd ezután a 3. ... vagyis:
- rétegek
- sorrend
- láthatóság.

Egy sima könyvben a rétegek csak egyféle módon tudnak egymás után következni: ahol a felső "rálóg" az alatta levőre, azt eltakarja - ez világos.
A Gimpben ez a 'Normál' összhatásmód, de nézzük meg, még mit tudnak a rétegek egymáshoz képest - azaz, milyen hatásokat lehet elérni azzal, ha a megváltoztatjuk a rétegek 'Mód'-ját.
A példában egy fénykép és egy alatta levő sötét papír egymáshoz való viszonya látható, különböző módokban:

Az itt látható példában az 'almás pite' felirat alatti kis almát is így készítettem a színesből - megváltoztatam a 'Mód'-ot és kész :-)

Jó kísérletezgetést!

Nincsenek megjegyzések: