2009. május 20., szerda

Másolóeszköz

Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a Másolóeszköz vagy más néven Klóneszköz használatával. Egy kis kevés képszerkesztés is van benne, mert gyakorolni kell az eszköz használatát! De a fő hangsúly most azon van, hogy sikerüljön használni a Klónozó eszközünket.
Ahogy a neve is mutatja, le tudjuk vele másolni (klónozni tudjuk) a képünknek bármely részét és ezt a lemásolt részt ugyanazon a rétegen, egy másik rétegen vagy egy másik képen meg tudjuk jeleníteni anélkül, hogy másolnunk meg beillesztenünk kellene.
Úgy képzeljük ezt el, mintha ecsettel festenénk, csak épp nem egy színnel, hanem egy már meglevő képrészlettel.
Vagyis tudunk csinálni ilyenből:


ilyent:

1. lépés: megnyitás
Megnyitjuk a képet. Most egy kis pici képpel dolgozok és a kisebb szívecskéket fogom klónozni.

2. lépés: Másolóeszköz
Az Eszközök ablakban kiválasztjuk a Másolóeszközt. Ennek az ikonja olyan, mint egy nagy, nyeles pecsét - megvan?
A beállításai megegyeznek az Ecset beállításaival. Válasszuk ki, hogy a képünknek melyik részét szeretnénk lemásolni. Illesszük rá erre a részre a Másoleszközt és módosítsuk a méretét, ha szükséges.
És most jön a lényeg:
nyomjuk le a Ctrl billentyűt és az egérrel a Ctrl lenyomása mellett kattintsunk a képünknek az előbb kiválaszott részére, vagyis amit másolni szeretnénk.
Ezután engedjük fel a Ctrl-t és az egérrel kattintsunk oda, ahová a másolatot, klónt el szeretnénk helyezni.
Íme, az eredmény:

Készen is vagyunk :-)

Ötlet:
A Másolóeszközzel természetesen nemcsak egy-egy pöttynyi képrészt tudunk klónozni, hanem ha úgy dolgozunk vele, mint egy ecsettel, azaz 'festünk' vele, akkor a megjelölt képrészlet környezetét is le tudjuk vele másolni. Valahogy így:


Megjegyzés:
A Másolóeszköz használata során az eredeti képünk módosul! Ennek megakadályozására a másolás megkezdése előtt készítsünk a képről egy másolatot a Rétegek ablakban vagy pedig hozzunk létre egy új réteget és ehhez adjuk hozzá a klónozott részt.
Ez utóbbi esetben viszont figyelni kell a képrész kijelölésekor és a másolás megkezdésekor is, hogy melyik rétegen vagyunk.

Nincsenek megjegyzések: