2009. január 23., péntek

Ecset létrehozása

A Gimp számos ecsetet tartalmaz, azonban magunk is hozhatunk létre újakat14. Ehhez egy képet kell rajzolnunk.
A Fájl / Új... menüpont választásakor adjuk meg az új kép méretét, ami majd az ecsetet tartalmazza. A Speciális lehetőségeknél Színmodellnek választhatjuk az RBG-t vagy a Szürkeárnyalatosat.
Ha az előbbit választjuk, akkor színes, átlátszó háttérszínű ecsetet tudunk létrehozni, ha pedig az utóbbit, akkor szürkeárnyalatos, fehér hátterű ecsetet.
Mikor megrajzoltuk az ecsetet, mentsük el .gbr kiterjesztéssel arra a helyre, ahol a Gimp a gépünkön az ecseteinket tárolja. Ez általában a C: \ Program Files \ GIMP-2.0 \ share \ gimp \2.0 \ brushes útvonalon érhető el.

Mentéskor megadhatjuk, hogy festéskor hány képpont távolság legyen az egyes ecsetnyomok között. Mentés után frissítenünk kell az Ecsetek ablak tartalmát. Ehhez kattintsunk az ecset formáját mutató kis ikonra, majd az innen megnyíló ablak alsó részén válasszuk a ikont, amivel az Ecsetválasztó ablakot nyitjuk meg.

Ennek az ablaknak az utolsó ikonjára kattintva megtörténik az ecsetek frissítése és az elmentett kép ezután megjelenik a Főablakban ott, ahol az ecset formáját tudjuk kiválasztani.

Nincsenek megjegyzések: