2009. január 23., péntek

Felirat készítése

Így érhető el ez a funkció:
• a Főablakban a Szövegeszköz ikonjára kattintva
• a T billentyű lenyomásával
A Főablak alsó részén a következő beállításokat tehetjük meg:
• kiválaszthatjuk a felirat betűtípusát: Betűkészlet
• a betűk méretét és a méret mértékegységét: Méret illetve a Méret melletti legördülő menü
• kisméretű betűk esetében a betűk körvonalainak módosítását engedélyezzük-e az olvashatóság érdekében: Megjelenítési információk
• élsimítást szeretnénk-e a betűinkre: Élsimítás
• milyen legyen a betű színe: Szín
• hova és hogyan legyen igazítva a szöveg a szövegdobozában: Igazítás
Feliratot úgy készítünk, hogy először a Képablakban a kép megfelelő helyére kattintunk. Ekkor egy új ablak nyílik fel, melybe megkezdhetjük a felirat begépelését. A begépelt szöveg a képen is azonnal látszik.

Ha készen vagyunk a felirat szövegével, akkor a Szövegszerkesztő ablakot bezárhatjuk. Az elkészített szöveg mindig új rétegen jön létre, aminek a neve a begépelt szöveg.

Ha módosítani szeretnénk a feliratot, akkor a Rétegek ablakban tegyük aktívvá a felirat rétegét, majd kattintsunk duplán a szövegréteget jelző ikonra.
Nézzük meg, hogyan változtatja meg a betűk megjelenését az élsimítás és a megjelenítési információk bekapcsolása!
A két aktív bekapcsolt állapotú eszköz mellett még az Automatikus megjelenítési információkat is bekapcsoljuk
A megfelelő betűtípus, méret és szín kiválasztása után a feliratot színátmenettel is díszíthetjük. Szín szerinti kijelölés eszközzel kijelöljük a feliratot (vagy ha egyszerűbb, akkor a hátterét és megfordítjuk a kijelölést), majd a kijelölést megtartva a Színátmenet eszközzel kitöltjük a szöveget.
Ebben az esetben viszont megváltozik a Rétegek ablakban a réteg neve előtti bélyegkép. Ez azt jelenti, hogy ezután a szövegünk többé már nem szövegként viselkedik, hanem rétegként, azaz a Szöveg eszközzel nem módosíthatjuk. Ha mégis megpróbálnánk, erre egy felugró ablak figyelmeztet.
Ha hozzá szeretnénk írni a szöveghez, akkor a Képablakban levő formázott szövegre kell kattintani, hogy dolgozni tudjunk vele. A szöveget ekkor a formázás előtti alakjában kapjuk vissza.

A feliratot átméretezhetjük, elforgathatjuk, színezhetjük, de ha módosítani szeretnénk a szövegen, a változások mind elvesznek.
A Képablakban az Igazításhoz tartozó kis ikonokkal azt állíthatjuk be, hogy mekkora legyen a szöveg rétegének méretét meghatározó doboz, ennek melyik részéhez igazítva helyezkedjen el a szöveg és milyen távol legyenek egymástól a betűk.

Feliratokat a Kiterjesztések (Script-fu-k) segítségével is hozhatunk létre. Ehhez először elkészítjük a feliratot, majd új képet hozunk belőle létre a Szerkesztés / Beillesztés másként / Új kép… útvonallal és ezen a másolaton dolgozunk.
Válasszuk a Szűrők / Alfát logóvá lehetőséget és ezen belül a 3D keretet.
Állítsuk be az új ablakban a paramétereket.
Más lehetőségeket választva az Alfát logóvá menü alatt, sokféle érdekes feliratot készíthetünk egy pillanat alatt.

Nincsenek megjegyzések: