2009. január 23., péntek

Színcsere

Színcsere alatt azt értjük, hogy a kép egy színét lecseréljük más színre, a többi színt pedig változatlanul hagyjuk. Ezt többféle módon is meg tudjuk valósítani.

A. Színek elforgatása
Így érhető el ez a funkció:
• Színek / Leképezés / Színek elforgatása menüpont választásával
A színek elforgatása azt jelenti, hogy a színkörön a kép pixeleinek a színét egy adott értékkel megváltoztatjuk. A megnyíló ablakban beállíthatjuk, hogy a mekkora és milyen irányú legyen a változtatás, vagyis a színkörön való elforgatás szöge s hogy az elforgatás a kijelölésre vagy a teljes rétegre vonatkozzon. A Folyamatos frissítés jelölőnégyzet kipipálásával nyomon követhetjük, hogy milyenek lesznek az elforgatott kép színei.

B. Színből átlátszó
Így érhető el ez a funkció:
• kiválasztjuk a lecserélendő színt, majd a Színek / Színből alfa menüpontot választjuk. Ezután új réteget hozunk létre a kép alá, amit befestünk a kívánt színre.
A szín kiválasztása történhet a Szín szerinti kijelölési eszközzel vagy a Varázspálca eszközzel . Előbbi esetben a küszöbszint változtatásával tudjuk pontosítani a kijelölést.

C. Színcsere
Így érhető el ez a funkció:
• kiválasztjuk a lecserélendő színt, majd a Színek / Színcsere... menüponttal megadjuk, hogy milyen színre cseréljük le
A szín kiválasztása ugyanúgy történik, mint az előbbi esetben.

D. Színezés
Így érhető el ez a funkció:
• kiválasztjuk a lecserélendő színt, majd a Színek / Színezés... menüponttal beállítjuk, hogy milyen színre cseréljük le
A szín kiválasztása ugyanúgy történik, mint az előbbi esetben.

E. Árnyalat változtatása
Így érhető el ez a funkció:
• kiválasztjuk a lecserélendő színt, majd a Színek / Árnyalat-telítettség... menüponttal beállítjuk, hogy milyen színre cseréljük le
A szín kiválasztása ugyanúgy történik, mint az előbbi esetben. Megváltoztathatunk egy színt, majd ezután még egyet és így tovább.

Nincsenek megjegyzések: