2009. január 23., péntek

Maszkolás

A maszkolás rendkívül hatékony eszköz, amely kiterjeszti a kijelölés lehetõségeit.
A. A gyorsmaszk használata
Így érhető el ez a funkció:
• a Képablakban bal alsó sarkában található vékony, szaggatott körvonalú négyzetre való kattintással
• a Kijelölés / Gyorsmaszk be-ki menüpont választásával
• a Shift + Q billentyűkombináció lenyomásával
A gyorsmaszkkal a kép részeit tudjuk pontosan kijelölni. Célszerű először egy elnagyolt kijelölést csinálni, majd ezután bekapcsolni a gyorsmaszkot a Képablak bal alsó sarkában található, vékony, szaggatott körvonalú négyzetre való kattintással. A négyzet oldala ekkor vastag, piros körvonalúvá változik.
A gyorsmaszk a kijelölést egy piros réteg segítségével jeleníti meg. A pirosra maszkolt területek nincsenek kijelölve, a maszk nélküliek pedig igen. Ezen változtathatunk, ha a gyorsmaszk gombra jobb egérgombbal kattintva a Kijelölt területek maszkolása menüpontot jelöljük meg.
Ha a gyorsmaszk megjelenítéséhez más színt szeretnénk használni, akkor kattintsunk jobb egérgombbal a gyorsmaszk gombra, majd a lenyíló menüből válasszuk a Szín és átlátszatlanság beállítása... menüpontot. A felnyíló ablakban a színes téglalapra kattintva választhatjuk ki a maszk új színét, valamint beállíthatjuk a maszk rétegének átlátszatlanságát is.

A kijelölés megváltoztatására a festőeszközöket (ceruza, ecset, festékszóró, tus) és a Radír eszközt tudjuk használni24. Ha sikerült a kijelölést módosítani, a megváltozott gyorsmaszk ikonra kattintva tudunk visszatérni a normál nézethez. A kijelölést ekkor a megszokott mozgó szaggatott vonal mutatja.

B. A rétegmaszk használata
Így érhető el ez a funkció:
• a Rétegek ablakban a réteg sávján a jobb egérgombbal való kattintás után a megjelenő menüből a Rétegmaszk hozzáadása menüpont választásával
• a Képablakban a Réteg / Maszk / Rétegmaszk hozzáadása menüpont választásával
Egy új ablak nyílik meg, s közben a Rétegek ablakban is megjelenik a maszk a kép mellett. Ettől kezdve vagy a rétegmaszkot tudjuk szerkeszteni, vagy a réteget, de a kettő közül egyszerre csak azt, amelyik körül a keret fehér színű.

A rétegmaszk egy fekete-fehér kép, amely a hozzá tartozó réteg átlátszóságát szabályozza. Ahol a rétegmaszk fehér, ott a réteg nem látszik át, ahol fekete, ott pedig átlátszó lesz. A maszk esetében tehát a fekete szín az átlátszóságot, a fehér a „színt” jelenti: Vagyis ahol fekete színű a réteg, ott átlátszik a kép. A fehér színnel való festés kijelöli az érintett képpontokat, a fekete színnel festés pedig megszünteti a kijelölést. A szürke színek részleges átlátszóságot jelentenek. E furcsa jelentést leszámítva a rétegmaszk is képként viselkedik.
A Rétegmaszk hozzáadása ablakban azt kell megadni, hogy miből készüljön el a rétegmaszk: kijelölésből, rétegből, vagy a kép egy színcsatornájából.
A rétegmaszk hozzáadása után válasszunk egy nagyobb méretű ecsetet, és fekete színnel kezdjük el befesteni a témát. A durvább részletektől haladjunk a finomabbak felé, s közben egyre kisebb méretű ecsetet használjunk22. Ahogy haladunk, sorra eltűnnek azok a részek, amelyeket lefestettünk. Fontos, hogy ezek nem vesznek el, csak átlátszóvá válnak. Ha fehér színnel festünk a maszkra, akkor újra előtűnnek. Ha magát a maszkot is meg szeretnénk szemlélni, akkor lenyomott Alt billentyű mellett kattintsunk a maszk képére a Rétegek ablakban.
Ha a rétegmaszkot töröljük, akkor a kép maszkolt része is láthatóvá válik. Vagyis a maszk használatával képünk részleteit valójában nem töröljük, csak kitakarjuk

Nincsenek megjegyzések: