2009. január 23., péntek

Forgatás

Így érhető el ez a funkció:
• a Főablakban a Forgatás eszköz ikonjára kattintva
• Képablakban a Réteg / Átalakítás menüpontot választva
• Shift + R billentyűkombinációval
Ha a Főablakból elérhető utat választjuk, akkor a Főablak alsó részén a következő beállításokat változtathatjuk meg:
• mit akarunk elforgatni: réteget, kijelölést vagy útvonalat: Átalakítás
• jobbra vagy balra akarunk-e forgatni: Irány. Balra forgatáskor a megadott szög értékének -1-szeresével forgatja el a képet, ami tükrözés során lehet hasznos
• milyen minőségű legyen az elforgatás után a kép: Interpoláció. A legjobb eredményt a Köbös lehetőség adja
• forgatás után a képünk helyzete, mérete hogyan változzon meg: Vágás
• forgatás közben a Képablakban milyen látvány kísérje a műveletet: Előnézet
• ha az Előnézetnek a Rács vagy a Kép + rács lehetőséget választjuk, akkor megadhatjuk, hogy mekkora legyen a Rácsvonalak száma vagy a távolsága
• 15 fokonkénti történjen az elforgatás: legalsó jelölőnégyzet
Ha a Forgatás ikont választjuk, és a képünkre kattintunk, az egér alakúra változik a kép felett. A képre kattintva egy új ablak jelenik meg. Ebben beállíthatjuk, hogy mekkora szöggel szeretnénk elforgatni az aktív réteget, kijelölést vagy az útvonalat, illetve hogy hol legyen a forgatás középpontja. A jobb felső sarokban egy kis bélyegkép mutatja, hogy mi van azon a rétegen, amivel épp dolgozunk, illetve a bal felső részen ki is írja a réteg nevét. A forgatást végezhetjük a Képablakban is: ekkor a bal egérgomb lenyomása mellett tudunk forgatni. A forgatás középpontját a képen megjelenő célkereszt alakú jel mutatja. Ezt azonban az egérrel is arrébb tudjuk mozgatni. Ekkor az egér alakú, vagyis a célkereszt mellett látszik a forgatás és a mozgatás jele is.
Ha a képünket azért szeretnénk elforgatni, mert ferde rajta a téma, megkönnyítjük a dolgunkat, ha segédvonalat helyezünk el a megfelelő helyen és ehhez viszonyítjuk a forgatás mértékét.

A forgatás után a képünk természetesen ferde lesz; sokszor ez is a cél. Viszont, ha a Képablakban egyenes képpel szeretnénk tovább dolgozni, a kép alsó és felső szélét vízszintesre, a jobb és bal oldalát pedig függőlegesre kell igazítani. Ezt megtehetjük, ha a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot választjuk, majd vágást alkalmazunk (bár a művelet képveszteséggel jár). Arra azonban figyeljünk, hogy ekkor a forgatás beállításai között a Vágás paraméterre az Igazítás lehetőséget válasszuk.

A Forgatás méretarányosan opció választásával a forgatás során a kép automatikusan vízszintes lesz, de arányosan kisebb is. Így tehát a képünknek nem vesznek el részei, mint a fenti esetben a vágással. Ha a forgatás után a képünket átméretezzük, akkor visszanyerjük eredeti méretében.

Nincsenek megjegyzések: