2009. január 23., péntek

Átméretezés

Így érhető el ez a funkció:
• a Főablakban az Átméretezési eszköz ikonjára kattintva
• a Képablakban a Réteg / Réteg átméretezése menüpontot választva
• a Képablakban a Kép / Kép átméretezése menüpontot választva
• a Képablakban a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot választva
• az L billentyű lenyomásával
• a Shift + T billentyűkombinációval
Átméretezhetjük csak azt a réteget, amelyiken épp dolgozunk vagy az egész képet. Ha csak az aktív réteget választjuk, a képünk mérete nem változik meg, csak az adott rétegé.
Ha a Réteg / Réteg átméretezése utat választjuk, a következő ablakban beállíthatjuk, hogy:
• mekkora legyen a réteg mérete: Szélesség, Magasság
• milyen mértékegységben adjuk meg a méreteket
• megengedjük-e a kép arányainak megváltoztatását:
• milyen minőségű legyen az átméretezett kép: Minőség
Az átméretezés során dolgozhatunk a Képablakban vagy az Átméretezés ablakban. Ha a Képablakot választjuk, akkor az egérmutató átváltozik alakúra. Az egeret mozgatva látjuk, hogy mekkora lesz az új kép. Az átméretezés ablakba pillantva a méreteit is leolvashatjuk. Végül, ha elértük a megfelelő méretet, kattintsunk az Átméretezés ablakban az Átméretezés gombra.

Ha az Átméretezés ablakot választjuk, akkor a Szélesség és Magasság melletti nyilacskákkal állíthatjuk be a méretet. Ha a láncszemek össze vannak kapcsolva, akkor az egyik oldal méretének változtatásával a másik oldal mérete is automatikusan változik. Be is gépelhetjük az egyik oldal új méretét; ekkor a másik méretre kattintva annak az értéke az eredeti képarányoknak megfelelően megváltozik.

Átméretezhetjük a réteget a Főablak Átméretezési eszköz ikonja segítségével is. Az egérmutató ugyanolyan alakúvá válik mint az előbb. Most is dolgozhatunk a Képablakban vagy a Méretezés ablakban. A láncszemek összekapcsolásakor megtartjuk az eredeti képarányokat. A fel-le nyilacskákkal végezve az átméretezést, az oldalak méretei együtt változnak. Ha az új méretet begépeljük, akkor a másik oldal mezőjébe is kell kattintanunk az egérrel, hogy annak az értéke is megváltozzon. A láncszemek szétkapcsolásával a kép oldalainak méretét egymástól függetlenül tudjuk változtatni. Ha elértük a megfelelő méretet, az Átméretezés gombbal véglegesíthetjük az új képméreteket.

Átméretezhetjük az egész képet a Kép / Kép átméretezése menüpontot választva. Hasonló módon dolgozhatunk ebben az ablakban is, mint a réteg átméretezésekor. Az X-felbontás és Y-felbontás értékeinél a nyomtatási képre vonatkozó beállításokat tudjuk megtenni. Az átméretezés eredményeként a kép összes rétege azonos méretűvé változik.
Előfordulhat, hogy szürke háttér jelenik meg a kép mögött: a rajzvászon. Ha más nagyításban szeretnénk tovább dolgozni, akkor a Képablak alsó részén a második legördülő menüvel tudunk ezen változtatni. Választhatjuk a Kép / Rajzvászon illesztése a rétegekre menüpontot is; ekkor a kép mérete úgy módosul, hogy az összes réteget tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések: