2009. március 26., csütörtök

Gémkapocs

Hát előfordulhat az is, hogy kéne egy gémkapocs, de sehol sem találunk vagy nincs kéznél szkenner. Kesergés helyett - rajzoljunk egyet Gimppel!
1. lépés: új kép
Fájl / Új...

2. lépés: útvonal
Az Útvonal eszközt választjuk és a továbbiakban ezzel dolgozunk. Az Eszközök ablakban találjuk meg az Olló után kettővel, a Pipetta előtt. Olyan, mint egy régi tintás toll helye, amiből kilóg egy fehér cérna, ami pedig egy génhibás súlyzóhoz van kötve... Megvan?
Nos, most segédpontokat rajzolunk ezzel az eszközzel: egyszerűen csak a sima lapra kattintunk. Az eredmény valami ilyesmi lesz:

3. lépés: kanyarítás
Kissé szögletes még a gémkapocs, hajlítsuk meg! Menjünk az Útvonal eszközzel most oda, ahol hajlítani szeretnénk a szakaszon (most ez kb a szakasz közepe lesz), és az egérgomb lenyomása mellett húzzuk arra az egeret, amerre az ívet szeretnénk. A szakasz végpontjainál megjelenő kis négyzetekkel utána az íven is tudunk változtatni. Kísérletezzünk egy kicsit, míg elégedettek nem vagyunk az eredménnyel.
Megjegyzés: Ha rontunk: Ctrl+Z és máris visszacsináltuk :-)

4. lépés: körberajzolás
Az Eszközök ablakban válasszuk az Útvonal körberajzolása lehetőséget. Itt állítsuk be, hogy milyen legyen a körberajzolás stílusa.
Nálam most fekete, 10 px vastag, egyenletes vonal lesz.

5. lépés: kijelölés és színátmenet
A Szín szerinti kijelölési eszközzel kijelöljük a gémkapcsot, majd a Színátmenet eszközt választjuk. Alkalmazzunk valami fémes hatású színátmenetet (én most a Crown molding nevűt, lineáris formában).

6. lépés: utómunkálatok
A szokásos dolgok:
leellenőrizzük, hogy az alfa-csatorna hozzá van-e adva a réteghez (Réteg / Átlátszóság / Alfa-csatorna hozzáadása)
fehér rész kijelölése majd törlés (Delete-vel)
mentés .png formátumban.
Esetleg körberajzolhatjuk a gémkapcsot és árnyékot is vethetünk alá. Utána meg feldíszíthetjük a katicánkkal ;-)

Készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: