2009. március 22., vasárnap

Katica

Javaslat:
Mielőtt nekiállnánk katicát rajzolni, olvassuk el a katicás papírról és a csillogós gombról szóló leírásokat :-)

Egy ilyen katicát rajzolunk:


1. lépés: új kép és segédvonalak
Új képet nyitunk. Én megint a 400x400 px-es méretet választottam. Ennek a belsejébe rajzoljuk meg a katicánkat. Ehhez szeretnénk egy szép szablyos kört rajzolni, pontosan középre. A pontos középre helyezéshez jól jönnek a segédvonalak! Felül is és bal oldalt is a kép szélénél pici fekete háromszögeket látunk, melyek mozognak, ha mozgunk a képen. Ezekre ha rákattintunk, be tudjuk húzni az általuk rajzolt segédvonalakat a képre. Hagyjunk minden oldalon ugyanakkora "keretet"; én most 50 px-re helyeztem el a segédvonalakat a kép oldalaitól.


2. lépés: piros kör
A Kitöltési eszközzel színezzük ki a képünket pirosra.
Egy piros kör lesz a katica teste. Ehhez a segédvonalak által határolt négyzet bal felső sarkától elindulva a jobb alsó sarokig rajzoljuk meg az Ellipszis kijelölési eszközzel a kört. Kijelölés megfordítása (Ctrl+I), majd törlés a Delete gombbal.


3. lépés: fekete vonal
A segédvonalara már nincs szükség, töröljük le ezeket is (Kép / Segédvonalak / összes segédvonal törlése) , majd szüntessük meg a kijelölést (Ctrl+Shift+A). Az Előtér-és háttérszíneket állítsuk vissza feketére és fehérre.
Válasszuk a Ceruza eszközt és a Shift gomb lenyomása mellett jelöljük be a középső fekete vonal végpontjait. Majd az Enter billentyű lenyomásakor a két végpont között megjelenik a fekete szakasz.


4. lépés: a katica feje
Jelöljük ki a katica testét (megint a Szín szerinti kijelölési eszközzel először az átlátszó részt, majd a kijelölést fordítsuk meg). Válasszuk az Ellipszis kijelölési eszközt, és a Mód-ot állítsuk Metszet a jelenlegi kijelöléssel típusúra. A kör felső részéhez rajzoljunk egy újabb kört úgy, hogy a kettejük metszete valami hasonló formát adjon, mint a képen látható, majd a kjelölt részt töltsük ki feketével.


5. lépés: pöttyök
Rajzoljuk meg a katica pöttyeit (mint ahogy a katicás papírnál tanultuk, vagyis az első pöttyöt a Jelenlegi kijelölés cseréje, a többit pedig a Hozzáadás a kijelöléshez módban, majd töltsük ki feketével a pöttyöket).


6. lépés: új réteg
Megszüntetjük a kijelölést, majd új kijelölst jozunk létre: a katica testét jelöljük ki.
Új réteget hozunk létre átlátszó háttérrel, majd kitöltjük feketére. A kijelölésnek adunk egy kis lágy szélt, majd az Alt gomb lenyomása mellett kicsit jobbra-lefelé mozítjuk el a fekete kört. Végül Delete gombbal letöröljük a nagy feketeséget, hogy csak az elmosott lágy szél maradjon meg. Ennek a rétegnek az átlátszóságát lecsökkentjük kb 70%-ra.


7. lépés: fényesség és árnyék
A csillogó gomb rajzolásánál tanlt módon új rétegre hozzunk létre egy ellipszist, ezen alkalmazzunk színátmenetet (előtérből háttérbe, lineáris).
Végül a katicát jelöljük ki (megint az átlátszó háttér kijelölése, majd a kijelölés megfordítása a legegyszerűbb) és vessünk alá árnyékot.


8. lépés: mentés
.png formátumban.
Készen is vagyunk :-)

Nincsenek megjegyzések: