2009. január 23., péntek

Segédvonalak

Így érhető el ez a funkció:
• a Képablakban a Kép / Segédvonalak / Új segédvonal... menüponttal
• a vonalzó feletti kis fekete háromszögek képre történő mozgatásával
Ha a Képablakban a vonalzó nem látszik, akkor a Nézet / Vonalzók megjelenítése menüponttal tegyük láthatóvá. A vonalzót a kép felső illetve baloldali részén találjuk meg. A vonalzón találhatóak meg a kis fekete háromszögek, melyek a kurzor helyzetének megfelelően változtatják a helyüket.
Segédvonalat úgy húzunk, hogy az egérrel ráállunk a kis háromszögre (a felsőre, ha vízszintes, a baloldalira, ha függőleges segédvonalat szeretnénk húzni) és a bal egérgomb lenyomása mellett a háromszögről indulva az egeret a kép belsejébe húzzuk a nekünk megfelelő helyig. Az egér mozgását egy folyamatosnak tűnő lila vonal kíséri. Ha a segédvonal jó helyen van, felengedjük a bal egérgombot és ezzel le tudjuk tenni a segédvonalat. A segédvonal, ha a kurzor rámutat, piros szaggatott vonal, ha pedig nem rajta állunk, akkor kék szaggatott vonal.
Bármelyik eszköz is volt használatban, a segédvonalak felrajzolásával az Áthelyezési eszköz válik aktívvá. Ezért a vonalak berajzolása után feltétlenül váltsunk vissza a Főablakban arra az eszközre, amivel ezután dolgozni szeretnénk.
A segédvonalakat a képen való pontosabb munkához tudjuk felhasználni. Pontosabbá tehetjük a kijelölést vagy a vágást, ha a művelet megkezdése előtt behúzzuk a segédvonalakat. Ha ezekre már nincs szükségünk, akkor a képről való lehúzással vagy a Kép / Segédvonalak / Összes segédvonal törlése menüponttal letörölhetjük őket.
Segédvonalakat a Kép / Segédvonalak / Új segédvonal... illetve a Kép / Segédvonalak / Új segédvonal (százalék alapján)... menüpontok segítségével is elhelyezhetünk. Az újonnan felnyíló ablakban állíthatjuk be a segédvonalak pontos helyét.

A segédvonalakat kijelölésekre is alkalmazhatjuk. Ha egy képnek csak azt a részét szeretnénk megtartani, amit kijelöltünk, akkor válasszuk a Kép / Segédvonalak / Új segédvonalak a kijelölésből menüpontot. Ekkor a kijelölt rész köré rajzolható legkisebb téglalapot határoló segédvonalak jelennek meg a képen. Ezután a Kép / Vágás a kijelölésre menüponttal megszabadulhatunk a segédvonalakon kívüli képrészektől (és a segédvonalaktól is).

A segédvonalakat felhasználhatjuk a kép feldarabolásában is. A Kép / Átalakítás / Guillotine menüponttal a képet kisebb, úgynevezett al-képekre tudjuk felvágni. A művelet eredményeképp annyi új Képablakot kapunk, ahány részre felosztottuk az eredeti képünket és mindegyik Képablak ezen al-képek közül pontosan egyet tartalmaz.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

Ez az al-képekre bontás szuper ötlet! Ki fogo próbálni. Hányszor előfordult már, hogy egy nagy képből külön kellett vágnom a kis részleteket, és mennyit elpiszmogtam vele! Talán ez sok időt fog megspórolni. Köszi!

Maja